Bölgenin, Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) sonraki güçlü iki partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi, Barzani’ye ait birçok yetkinin Parlamento’ya devredilmesini istiyor. Kürt bölgesi hali hazırda yarı parlamenter olarak tanımlanan bir sistemle yönetiliyor. Bu sistem Bölgesel Başkan Barzani’ye geniş yetkiler tanıyor.

SAVAŞA KATILIM GİBİ GENİŞ YETKİLERE SAHİP

Başkanlık Yasası’na göre Barzani, Peşmergenin yurtiçi ve yurtdışında savaşa katılmasına karar verme, Peşmerge Genel Komutanı, İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ile yüksek mahkemelere hakim ve savcıların atamasını yapma, Parlamento’nun çıkardığı yasaları onaylama ve reddetme, genel milletvekili seçimlerinin süresini belirleme, olağanüstü durumlarda Parlamentoyu feshetme, gerektiğinde bakanlar kurulunu toplama gibi gibi geniş yetkilere sahip.

Mesut Barzani'den Kobani çağrısı

Mesut Barzani'den Kobani çağrısı

GÖREV SÜRESİ TEKRAR UZATILACAK

İki partinin hukuk komisyonlarınca hazırlanan yasa tasarısı Bölgesel Parlamento Başkanlığı’na sunuldu. IKBY Parlamentosu, başta başkanlık tartışması olmak üzere birçok konuda yerel anayasayı gözden geçirme kararı aldı. Mesut Barzani, 2005 yılında halk tarafından, 2009’da ise Parlamento’daki milletvekillerinin oylarıyla IKBY Başkanı seçilmişti. Ancak IKBY Parlamentosu, Barzani’nin görev süresini 2013’te 20 Ağustos 2015’e kadar uzattı. Parlamento, şimdi ikinci kez Barzani’nin görev süresini uzatmaya hazırlanıyor.

Almanya'dan Peşmerge'ye yeni silahlar

Almanya'dan Peşmerge'ye yeni silahlar