Belçika Parlamentosu'nda 1915 olaylarının yüzüncü yıl anması için hazırlanan karar tasarısı, iktidar partileri tarafından oylandı. Flaman Milliyetçiler (N-VA), Flaman Hristiyan Demokratlar (CD&V), Flaman Liberaller (Open VLD) ve Valon Liberaller (MR)'den oluşan  iktidar partilerinin ortaklaşa hazırladığı karar, 124 'evet' oyu ile kabul edilirken, 8 çekimser oy aldı, karşı oy kullanan olmadı.

1915 olaylarının 'soykırım' olarak kabul edildiği sembolik kararda, Türkiye Cumhuriyeti'nin ise tarihsel ve manevi açıdan sorumlu tutulamayacağı ifade ediliyor.

"DİĞER IRKLAR DA KATLİAMA UĞRADI"

Farklı tahminlere göre 1915 olayları esnasında, 300 bin ile 1,5 milyon arasında Ermeni'nin öldürüldüğü belirtilen kararda; ayrıca Süryani, Keldani, Asuri ve Pontus Rumları'nın da katliama uğradığı söylenirken, o dönemde çıkan çatışmalarda Türkler ve Müslümanlar'ın da kayıplar yaşadığına dikkat çekiliyor.

Kararda Türkiye ve Ermenistan'a ilişkileri normalleştirme çağrısı yapılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun farklı zamanlarda yaptığı olumlu konuşmalardan memnuniyet duyulduğu belirtiliyor.

Sümeyye Erdoğan'dan Belçika protestosu

Sümeyye Erdoğan'dan Belçika protestosu

"TÜRKİYE SORUMLU TUTULAMAZ"

Muhalefet partileri tarafından sunulan, Türkiye'nin AB üyeliği için ön şart olması istenen 'inkarın cezalandırılması' ve 'soykırımın tanınması' önergeleri ise kabul edilmedi. Avupa Ermeni diyasporası kuruluşları da tasarıdan 'Türkiye'nin sorumlu tutulamayacağı' ifedesinin çıkarılmasını istemişti, böylece bu önerge de kabul edilmemiş oldu.

Belçika Senatosunda 1998 yılında kabul edilen Ermeni soykırım kararına atıfta bulunan tasarı, 1915 olaylarını "Soykırım" olarak niteliyor, ancak bunun Türkiye veya Belçika'da yaşayan Türklerle bağdaştırılmaması gerektiği vurgulanıyor.

Sırbistan, anma törenine katılacak

Sırbistan, anma törenine katılacak