Ali GÜLEN /FRANKFURT

Raporda, “Türkiye’de yargı, basın özgürlüğü ve fikir özgürlüğü 2014’ten beri geri gidiyor. TRT aşırı derecede politize oldu. Blog yazarları bile takip ediliyor” deniliyor.

Avrupa Birliği’nin, göç şantajı nedeniyle ertelediği Türkiye raporunu Alman Bild Gazetesi ele geçirdi. 21 sayfalık ingilizce rapor, Türkiye’deki son yıllarda kötüye gidişin bir analizini yapıyor.

Gazete, Erdoğan’ın fotoğrafını manşetinden kullanarak, “Gizli AB raporu, Türkiye’yi eleştiriyor: Hukuk sistemi, fikir özgürlüğü ve basın özgürlüğünde, Türkiye 2014’ten beri geri gidiyor” sözlerini verdi.

Gazete haberinde “Bild- Özel” logosunu da kullanarak, internet sitesinde raporun tam metnini yayınladı. İngilizce metin, tek tek sayfalarla açılabiliyor.

İşte o rapor:

http://www.bild.de/politik/ausland/tuerkei/eu-fortschrittsbericht-tuerkei-43215790.bild.html

BUNUN SORUMLUSU ERDOĞAN


“Ülkenin bu hale gelmesinden Türkiye’nin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elbette sorumluluğu var” diyen gazete, Avrupa Birliği Komisyonu’nun eleştirilerinin çok sert olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’de hukuk sisteminin 201’ten beri geriye gittiğinin belirtildiğine değinen gazete, rapordaki bazı ayrıntılara şu şekilde yer verdi;

- Yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin içi tamamen oyuldu. Hakimler ve savcılar çok büyük politik baskıya alındı.

- Hükümet sözde, "Paralel güç“ kampanyası ile, bağımsız yargıya saldırdı. Yargının bağımsızlığının yeniden sağlanması için acilen yeniden çaba gösterilmesi sağlanmalı.

- Tutuklamalar, kovuşturma ve takibatlar, basına sansür ve işten çıkarmalar çok yüksek oranda artış gösterdi. Çeşitli devlet kurumları basın üzerindeki baskısını artırdı.

- En üst düzeydeki politikacılar, görüşlerini açıklayan gazetecilerin üzerine çok sert eleştirilerle gidiyor. Bu da, fikir ve ifade özgürlüğü üzerinde olumsuz etkiler yapıyor. Medyadaki otosansürü tetikliyor.

- Bu durum o kadar vahim ki, blog yazarlarını bile olumsuz etkiliyor.

- Türkiye’nin resmi devlet televizyon ve radyosu (TRT), aşırı derecede politize oldu. 20’den fazla gazeteci Türkiye’de cezaevlerinde tutuluyor.

RAPORUN TÜM METNİ SİTEDE


Bild gazetesi, haberi uzun süre internet sitesinde manşet olarak tuttu. Böylece, seçimler öncesi AB’nin, Türkiye’nin ricası üzerine yayınlamadığı tüm raporun ayrıntılarının duyulmasını da sağladı.