Foto: Reuters


Ali GÜLEN /FRANKFURT
Böylece, her iki ülke de "iade“ krizini aşmış olacak. Ya Öcalan ya da Sabancı suikasti sanığı Fehriye Erdal formulü gündemde...


Alman hükümetine yakın siyasi çevrelerden sızan bilgilere göre her iki savcı, özellikle göçmen krizinde çok lazım olacak Türkiye ile araları bozmamak için başka Avrupa ülkesine „sürgün“ edilecek. Öz ve Kara için ya Öcalan ya da Fehriye Erdal yöntemi uygulanacak.


BAZILARI ‚GİTTİ BİLE‘ DİYOR



Böylece hem göçmen sorunu ile sıkışan Merkel ara bir çözüm bulmuş olacak, hem de iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşmasının donması engellenecek. Yöntem tutarsa, ilk etapta istenmeyen yaklaşık 35 bin göçmenin Türkiye’ye iadesi kolaylaşacak. Bazı Alman kaynaklar ise, Öz ile Kara’nın başka bir Avrupa ülkesine çoktan gönderildiğini öne sürdü. Öz’in en son ekim ayında Almanya’da olduğu, Frankfurt otomobil fuarını ziyaret ettiği ve daha sonra başka bir AB üyesi ülkeye geçtiği iddia ediliyor.


Öz ve Kara’nın durumuyla bizzat Alman İçişleri Bakanlığı ilgilenirken, sığınnma taleplerinin sonucunun açıklanmamış olması bu iddiaları kuvvetlendiriyor. Ancak Alman hükümeti, henüz konuya netlik getirebilecek herhangi bir yönde açıklama getirmedi.


ÖCALAN YA DA BELÇİKA FORMULÜ



Merkel Hükümeti’nin bu ara formulü akıllara,. terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın AB ülkeleri arasında dolaştırılıp sonra başka bir ülkeye gönderilmesi ile Sabancı suikasti sanığı Fehriye Erdal’ın, Belçika’da bir şekilde ortadan kaybolması yöntemini getirdi.

İki savcıyı iade etmesi çok zor görünen Merkel’in, Türkiye ile daha az yoğun ilişkileri olan „küçük“ bir ülkeyi tercih edip sorundan kurtulma planları yaptığı, böylece Alman diplomasisi için de sorunsuz bir çözüm olacağının düşünüldüğü belirtiliyor.