Vatikan’da din adamlarının yaptığı yolsuzluk ve savurganlıkların belgelerinin ortaya çıkması Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’i isyan ettirdi. Göreve geldiğinden beri mütevazı bir yaşam sürmeye özen gösteren Papa, devlet bütçesinden aldıkları binlerce Euro’yu kendi çıkarları için kullandıkları ortaya çıkan Katolik din adamlarına sert tepki gösterdi.

“İnançlı biri, yoksulluktan ya da evsizlerden bahsediyorsa, bir firavun gibi lüks içinde bir hayat yaşayamaz” diyen Papa, “İnsanların aç gözlülüğü, dayanışma yoksunluğu ve bencilliği yüzünden fakirlik ortaya çıktı. Hz. İsa da dünyaya evsiz olarak geldi ve fakir bir hayat sürdü. Kilise de fakir olmalı. Kilise’de de böyleleri var, başkalarına hizmet edip, başkalarını düşüneceklerine Kilise’den faydalanıyorlar: yükselme heveslileri, para düşkünleri. Böyle kaç tane rahip, piskopos gördük” ifadelerini kullandı.

‘GELEN HEDİYELERİ SATIYORUM’


Birçok kez Kilise’nin kâr amaçlı bir kuruma dönüştüğü eleştirisinde bulunan Papa, ‘başkalarına hizmet eder gibi görünüp aslında kendi çıkarlarına hizmet eden din adamlarının ikili bir hayat yaşadığını’ söyledi. Kilise’ye ait kıymetli eserleri satmayacağını söyleyen Papa, “Örneğin yarın, Michelangelo’nun ‘Pieta’ eserini açık artırmayla satışa çıkardım diyemem. Çünkü bu, Kilise’nin malı değil insanlığın hazineleridir. Ancak bana gelen hediyeleri satışa çıkardık” diye konuştu.