İngiliz Independent gazetesi, ateşkesin bozulmasına ve Türk uçaklarının Kuzey Irak'taki hava operasyonlarına rağmen, PKK'ya katılan Iraklı Kürtlerin sayısının arttığını yazdı.

IŞİD'LE SAVAŞMAK İÇİN PKK'YA KATILANLARIN SAYISI ARTTI

Haberde, "PKK Türkiye'nin yanı sıra ABD ve AB tarafından terör örgütü kabul ediliyor. Ancak Kürt gençler, IŞİD'le savaşında PKK'ya katılmak istediklerini söylüyor. Bu bir ölçüde yarı özerk Kürdistan bölgesinde hükümetlerinin başarısızlığından kaynaklanıyor" deniliyor. Türk güçlerinin saldırısına uğrama riskinin Kürt gençlerini caydırmadığına vurgu yapılırken, Türkiye'nin Kürtlerin iznini almadan 2011'den bu yana ilk kez Kuzey Irak'a 'kısa süreli' bir operasyon için kara birliklerini gönderdiği belirtiliyor.



KANDİL'DE EĞİTİM VERİLİYOR

Özel Kuvvetler'e bağlı iki taburun Pazar günü Dağlıca'da 16 askerin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren PKK'lıları bulmak için sıcak takip kapsamında Irak'a geçtiği söylenirken, Kerkük'te adının yazılmasını istemeyen 23 yaşındaki bir öğrencinin, hükümetin verdiği sözleri tutmamasından bıktığı için PKK kamplarında eğitim görmek üzere Kandil Dağı'na gitmeyi planladığı aktarılıyor. Independent, Kürt gençlerinin Kürdistan'daki siyasi partilere güvenmedikleri için, Kandil'e giderek PKK'ya katıldıklarını açıklıyor.

IŞİD'LE SAVAŞ, MALİ KRİZE NEDEN OLDU

IŞİD'e karşı savaşın, merkezi hükümetin ödemeleri durdurması nedeniyle Kuzey Irak'ta mali krize neden olduğunun vurgulandığı yazıda, "Irak hükümetiyle Kürt bölgesi arasında, bütçe ve petrol gelirleri konusundaki anlaşmazlık devlet memurlarının ve IŞİD'e karşı ön saflarda savaşan Peşmerge'nin maaşlarını geciktiriyor" ifadeleri yer alıyor.



Gazete Kürt gençlerin üzerindeki ABD etkisini ise kısaca şöyle özetliyor: "Kuzey Irak, ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından 10 yılı aşkın bir süre, petrol şirketlerinin görece istikrar ortamından yararlanması sayesinde kalkındı. Ama IŞİD'le savaş nedeniyle peojeler yarım kalmaya başladı. Kürt yönetiminin başkenti Erbil bitmemiş binalarla doldu. Ayrıca bölgede Irak ve Suriye'den bir milyondan fazla mülteci var. Kuzey Irak'taki demokratik ilerleme, yolsuzluk ve adam kayırmacılık nedeniyle sekteye uğradı. Şimdi Facebook, akıllı telefonlar ve Amerikan filmleriyle büyüyen Kürt gençler, zayıf altyapı ve düzenli hale gelen elektrik kesintilerinden bunalmış durumda. PKK Sözcüsü Zagros Hiva, bu faktörler nedeniyle Kuzey Irak'tan PKK'ya katılan Kürt gençlerin sayısında 'büyük artış' meydana geldiğini söylüyor."



Independent, son dönemlerde PKK'ya olan ilginin arttığını yazdığı haberinde, "İran, Irak, Suriye ve Türkiye'deki 30 milyondan fazla Kürt uzun zamandır işkence ve ölümlere maruz kaldı. Kendilerine hasmane bir tutum içinde olan hükümetler tarafından hakları verilmedi." deniliyor.

IŞİD İLE TÜRKİYE 'TEK VE AYNI'

IŞİD'e karşı ön saflardalarda olan 21 yaşındaki bir PKK'lının röportajının yer aldığı haberde, 21 yaşındaki genç, Türkiye'yle yeni savaşın kendilerini IŞİD'le savaştan alıkoymadığını aslında 'ikisinin tek ve aynı' olduğunu söyleyerek, 'İki cephe için de yeterince gerillamız var. Türkiye bir ağaç ve biz dallarıyla savaşıyoruz' dediği aktarılıyor.

Kerkük'teki güvenlik yetkilileri, PKK'ya kaç kişinin katıldığı konusunda ellerinde bir rakam olmadığını söylerken Peşmerge'den sorumlu bakanın danışmanı Dr. Said Kakei, bakanlığın PKK'ya katılımlardan kaygı duyduğunu ancak insanların istediği örgüte katılmakta özgür olduklarını ifade ediyor.

Iğdır dünya basınında

Iğdır dünya basınında