İngiltere'de Magna Carta Yasaları'nın 800 yıl önce imzalandığı St. Albans kentinde yapılan yerel seçimlere Muhafazakar Parti adayı olarak giren ve yedi rakibini geride bırakarak St. Albans Belediye Başkanı seçilen Türk vatandaşı Mehmet Salih Gaygusuz, bugün düzenlenen devir teslim töreninin ardından resmen göreve başladı.

Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs'ta yapılan genel seçimle birlikte İngiltere'nin yüzde 80'inde yerel seçim de yapıldı. Yerel seçim sonucu Muhafazakar Parti'nin St. Albans Bölgesi Güney Marshalswick semtinden belediye meclisi üyesi seçilen 59 yaşındaki Gaygusuz, daha sonra da diğer belediye meclisi üyelerinin oylarıyla belediye başkanı oldu.



BULAŞIKÇILIK VE GARSONLUK YAPTI

Gümüşhane'nin Kelkit İlçesi'ne bağlı Ünlüpınar (Pekün) Beldesi'nde dünyaya gelen ve bir süre sonra ailesiyle Trabzon'a göç eden Mehmet Gaygusuz, 1972'de henüz 16 yaşındayken İngiltere'ye gitti. Burada bulaşıkçılık ve garsonluk yapan Gaygusuz, yıllar sonra 25 bin 500 nüfuslu St. Albans kasabasına yerleşerek lokanta açtı. Daha sonra Maureen adlı İngiltere vatandaşıyla evlenerek vatandaşlık hakkı elde etti. 2 çocuğu olan Gaygusuz, 2006'da St. Albans Belediyesi Meclis Üyeliği'ne seçildi ve 3 dönem bu görevi sürdürdü. İngiltere'de 7 Mayıs'taki genel seçimlerle birlikte ülkenin yüzde 80'inde yapılan yerel seçimlere Muhafazakar Parti adayı olarak giren Gaygusuz, 7 rakibini geride bırakarak St. Albans Belediye Başkanı oldu. 20 Mayıs'ta devir-teslim töreniyle başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Mehmet Gaygusuz, "Hiç Türk seçmenim yoktu. Tamamen İngiliz seçmenlerin oyuyla seçilmek gurur verici" dedi.



GELECEK SEÇİMDE MİLLETVEKİLİ ADAYI OLACAK

Adaylarını geride bırakarak belediye başkanı seçilen ve dün yapılan törenle görevine resmen başlayan Gaygusuz, "İngiltere'de çok sayıda Türk yaşıyor ama ne yazık ki hala parlamentoda bir Türk milletvekilimiz yok. Türk vatandaşlarının İngiliz siyasetinde daha fazla yer alması için ciddi bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Umarım bundan sonraki genel seçimde İngiliz Parlamentosunda Türk milletvekili görürüz" diye konuştu.

Üç dönemdir belediye meclis üyesi seçilen Gaygusuz, bir sonraki genel seçimde de milletvekili adayı olmayı düşündüğünü kaydetti.

650 sandalyeli İngiliz Parlamentosunda Türk milletvekili bulunmuyor. 7 Mayıs'taki genel seçimde 4 Türk ve Kuzey Kıbrıslı milletvekili adayı yarışmış ancak seçilememişti. Türk kökenli adayların yerel seçimlerde ise daha başarılı oldukları görülüyor. İngiltere'de geçen yıl bazı bölgelerde yapılan yerel seçimde, 32 Türk kökenli aday belediye meclis üyeliğine seçilmişti.

Cameron hükümetinden BBC'ye ‘savaş ilanı’

Cameron hükümetinden BBC'ye ‘savaş ilanı’