Macaristan'da bir hapishanede başlatılan 'hayata mahkum olma' projesi, mahkumları ve hayvan barınaklarındaki köpekleri bir araya getirip, her iki taraf için de bir rehabilitasyon olanağı yaratmayı amaçlıyor.


İKİ TARAF İÇİN DE ISLAH EDİCİ


Sahibi tarafından sokağa atılan ya da sokakta şiddet görüp barınağa alınan, yani insanlara karşı güvenlerini yitiren köpekler ve işledikleri suçlar nedeniyle toplum tarafından dışlanan insanlar arasında kurulan ilişkinini her iki taraf için de ıslah edici olduğu düşünülüyor.



Proje, önce konuyla ilgili hapishanede düzenlenen bir konferansla başlıyor. Önemli olan muhkumların bu konferansa gönüllü olarak katılmaları ve deneyimlere göre mahkumların yüzde 80'lik bölümü bu şekilde katılım gösteriyor.

MAHKUMLAR SUÇLARA GÖRE AYRILIYOR


Genel tanıtımın ve programın amaçlarının anlatılmasının ardından köpeklerle ilgilenecek mahkumlar seçiliyor. Mahkumlar terapiye grup grup ayrılıyor: "Hırsızlar", "Uyuşturucu suçluları" ve "Taciz ve tecavüzcüler" gibi.


KÖPEKLER ÖNCE KORKTU


Ardından da seçilmiş mahkumlar ve bu amaç için hapishaneye getirilen köpekler haftanın belli günlerinde bir araya getiriliyor. Programı uygulayan uzmanlar, barınaklarda genellikle kadınların ilgilendiği köpeklerin ilk başlarda o kadar iri yarı adamla karşılaşınca titreşerek grup halinde bir köşede bekleştiğini söylüyorlar.



Ama uzmanlar kısa sürede bu durumun değiştiğini ve hapishanenin kaba koşullarında bir şekilde duygularını ifade etmeye çalışan mahkumların köpekleri okşayıp sevmeye başladıklarını, bunun ise hemen köpeklerde de karşılık bulduğunu vurguluyorlar.

AYNI MAHKUM AYNI KÖPEKLE BULUŞUYOR


Belirli bir mahkum her zaman belirli bir köpekle buluşuyor. Böylece köpek ve mahkum arasında çok yakın ve kişisel bir ilişki oluşuyor. Sekiz on buluşmalık bir terapinin sonunda "ıslah olan" köpek, evinde hayvan beslemek isteyen birine veriliyor.



Psikologlar tarafından yapılan incelemeye göre, iyileşen sadece köpekler değil. Mahkumların da proje sonrasında davranışlarında değişiklik olduğu ve genel olarak çevrelerindekilere daha iyi yaklaşmaya başladığı ifade ediliyor.

Macaristan’n Debrecen şehrinde birkaç yıldır başarıyla uygulanan bu projenin şimdi farklı ülkelerde de uygulanabilmesi için çalışmalar da yapılıyor.

BBC