Basına kapalı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kerry, ABD'nin Ukrayna'nın doğusundaki sorunun diplomatik yolla çözülmesini istediğini, ancak Rusya'nın saldırgan tutumuna göz yummayacağını söyledi.

Kerry, "Rusya, Ukrayna'nın doğusunda saldırgan tutumunu sürdürüyor. Bunu, başka kelimeyle izah etmek mümkün değil. Biz, Rusya ile zıtlaşmak istemiyoruz. Bunu kimse istemiyor. Ne Poroşenko ne ABD ne de Avrupa toplumu bunu istiyor. Rusya'nın, doğudaki sorunun diplomatik yolla çözümüne ilişkin desteğimizden faydalanacağına inanıyoruz" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara silah desteğini bir an önce kesmesi ve uzun vadeli siyasi çözüm için görüşme masasına oturması gerektiğini kaydeden Kerry, "Biz, bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bunun için de belirli adımların atılması lazım" diye konuştu. Kerry, Ukrayna'nın doğusundaki sorunun çözümü için Rusya'nın üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi, ayrılıkçıların da somut adım atması gerektiğini belirterek, bu çerçevede öncelikle ateşkesin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Doğudaki ayrılıkçıların kontrolünde bulunan tank ve ağır silahları görmemenin mümkün olmadığını vurgulayan Kerry, Rusyalı yetkililere sorunu diplomatik yolla çözmeleri çağrısında bulundu. Sorunun diplomatik ve barışçıl yolla çözülmesinden yana olduklarına işaret eden Kerry, Rusya'nın da sorunun barışçıl yolla çözümünü istediğini sadece sözle değil, eylemleriyle de göstermesi gerektiğini vurguladı.

Rusya'nın imzaladığı Minsk mutabakatlarına riayet etmesi gerektiğini belirten Kerry, sınırlarda kontrolün sağlanması ve saldırıların durdurulması, her iki tarafın rehineleri serbest bırakması gerektiğini dile getirdi.

Poroşenko da Rusya'nın desteklediği ayrılıkçıların saldırganlığının giderek arttığına dikkati çekerek ayrılıkçıların sivil halka yönelik barbarlarca saldırılar düzenlediğini kaydetti ve "Volnovaha, Mariupol ve Debaltsevo'daki saldırılar 21. yüzyılda kabul edilemez" dedi.

Ülkesinin sorunun barışçıl yolla çözümü ve doğudaki şiddetin sona erdirilmesi için gereken tüm tedbirleri almakta olduğunu kaydeden Poroşenko, soruna barışçıl bir çözüm bulunmasının ve şiddete son verilmesinin tüm çağdaş toplumlar için bir öncelik olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Ukrayna'daki temasları çerçevesinde bugün Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile de bir araya gelecek.