SÖZCÜ EĞİTİM- Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği birinci dönem TEOG ortak sınavının ikinci oturumu 26 Kasım 2015 (bugün) tarihinde Türkiye genelinde toplam 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Sınav, tek oturumda ve 3 dersin sınavları farklı saatlerde olacak şekilde yapıldı. Her bir dersin sınavı, yurtiçi ve yurtdışı sınav merkezlerinde, Ankara saati ile 09.00, 10.10 ve 11.20'de aynı anda başladı. İkinci oturumda sırasıyla Fen ve Teknoloji, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil konulu ders sınavları gerçekleştirildi.  Her ders sınavında, 20 sorunun yanıtlanması için öğrencilere 40'ar dakika verildi. Buna ek olarak öğrenciler 30’ar dakika dinlenme süresi kullandı. Ortak sınavlarda A, B, C ve D Kitapçığı olmak üzere 4 farklı kitapçık verildi. Her bir ders sınavı için salonlara 20'şer öğrenci yerleştirildi.

Bugün gerçekleştirilen Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, İngilizce sınavlarıyla 2015 – 2016 Eğitim – Öğretim Yılı TEOG-1 Sınavı sona erdi. Eğitim Uzmanları TEOG -1 ikinci gün oturumu sınavlarını Sözcü Eğitim'e değerlendirdi.

Senem Ertün- Bahçeşehir Okulları Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı

"Fen ve Teknoloji soruları MEB’in daha önce açıkladığı kazanımlara uygun"

" 8.sınıf I.Dönem Fen ve Teknoloji Merkezi Ortak Sınav’ı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce açıkladığı sınırlamalara ve kazanımlara uygundur. Sınavda iki tane ayırt edici soru bulunmaktadır. Sınavda; Hücre Bölünmesi ve Kalıtım ünitesinden 11, Kuvvet ve Hareket ünitesinden 9 soru sorulmuştur. Birinci ünite soruları ağırlıklı olarak Kalıtım konusundandır. Bu üniteyle ilgili sorular çoğunlukla bilgiyi yorumlamaya dayanmaktadır. Sınavda Kaldırma Kuvvetinden çıkan sorular ağırlıklı olarak deney ve gözleme dayanmaktadır. Sınavın çelişkiye neden olan sorusu Kaldırma kuvveti konusundan gelmiştir. K,L ve M düzeneklerinden oluşan soruda L düzeneğinde yapılan ölçüm doğru ise M düzeneğindeki ölçüm doğru olamaz, M düzeneğinde yapılan ölçüm doğru ise L düzeneğindeki ölçüm doğru olamaz. Bu durumda L ve M aynı anda doğru olamayacağı için aynı seçenek içinde kullanılması öğrencilerde çelişkiye neden olmuştur"

Filiz Polat - Uğur Okulları Fen Bilgisi Akademik Kurul Başkanı

" 2015-2016 Eğitim öğretim yılı birinci dönem TEOG 1 Fen Bilimleri sınavını değerlendirdiğimizde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına ve kazanımlarına uygun olduğunu görmekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav öncesi yayınlanan kazanım testleri ve değerlendirme sınavlarına benzer sorular bulunmaktadır. Önceki yıllardaki TEOG sınavlarına benzer niteliktedir. Çok zor bir sınav değildir. Ancak belirleyici sorular vardı.

Sınavda 11 Biyoloji, 9 Fizik sorusu bulunmaktadır. Biyoloji soruları 1. Ünitede bulunan DNA, Genetik kod, Hücre Bölünmeleri, Kalıtım, Adaptasyon ve Evrim konularından oluşmakta. Bu sorular okuduğunu anlama, yorumlama ve dikkati ölçme niteliğindedir. Fizik soruları ise 2.ünitede bulunan Kaldırma Kuvveti konularından oluşmaktadır. Bu sorular görsel açıdan zengin, deney ve grafik ağırlıklıdır. Öğrencilerden fikir yürütmeleri istenmiştir. Dinamometre soruları ise dikkat gerektiren sorulardı. Dikkatli olan, okuduğunu anlayan, yorumlayan tüm öğrencilerin başarılı olacaktır."

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK:

Ferda Gençel - Bahçeşehir Okulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı

“Doğu Akdeniz Eleyici Oldu”

8. sınıf öğrencilerinin Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sürecini belirleyen Merkezi Sınavlarının ikinci basamağı bugün tamamlandı. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sorularını içerik bakımından incelediğimizde 20 sorunun ünite dağılımı şöyledir:



Sınavı değerlendirdiğimizde MEB müfredat ve kazanımlarına uygun olduğu görülmüştür. Soru kökleri açık, anlaşılır ve çelişkiye yer vermeyen ifadelerden oluşmuştur. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları geçen yıllara göre kıyaslandığında daha uzun, öncüllü soru sayısının daha fazla ve zorluk derecesinin daha yüksek olduğu söylenebilir.

Sınavda olumsuz soru köküne ait 6 soru vardır. Çeldirici seçeneklere yer verilmesi soruların zorluk derecesini arttırmıştır. Sınav üniteler arası ilişkilendirmeye dayalı sorulardan oluşmaktadır. Sınavda öğrencilerin coğrafya bilgisini ölçen Ege Adaları ve Mısır’ın geçtiği soru, sınavın en ayırt edici sorusu olmuştur. Mustafa Kemal’in Milli Mücadele’de halkı organize etmesine yönelik olan soru da çeldirici güçlü olduğundan öğrencilerin hata yapabileceği sorulardan biridir. Ayrıca Misakımilli ile ilgili kavram bilgisini sorgulatan soru ile Manastır şehrinin Mustafa Kemal üzerindeki etkisine yönelik olan soru, öğrencilerin hata yapabileceği sorulardandır.

Burcu Sertkahya- Uğur Okulları Sosyal Bilgiler Akademik Kurul Başkanı

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınav soruları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sene başında yayımlamış olduğu kazanımlarına ve müfredatına uygundur. Sorular, öğrencilerimizin sorumlu oldukları tüm ünitelerden sorulmuş olup, ağırlıklı olarak I.Ünite ''Bir Kahraman Doğuyor'' ve ''II. Ünite ''Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler'' ünitesinden sorulmuştur. Özellikle bu yıl önceki yıllara göre I.Ünite olan ''Bir Kahraman Doğuyor’dan daha fazla sayıda soru sorulmuştur. Sorular, öğrencilerin hem bilgilerini yoklayıcı hem de bilgilerini yorumlamaya dayalı bir nitelik taşımaktadır. Ayrıca kazanımlar, tablo ve diyagramla da görselleştirilerek sorulmuştur. Sınav, yeterli bilgi düzeyine sahip tüm öğrencilerimizin yapabileceği zorluk derecesindedir.

İNGİLİZCE

Orçun Barış- Bahçeşehir Okulları Yabancı Diller Bölüm Başkanı

"Karşılıklı konuşma ve okuduğunu anlama becerilerini ölçen soru sayısı fazla"

2015-2016 eğitim ve öğretim yılı 1. Dönem Merkezi Ortak Sınavı İngilizce sorularının dağılımları ve kazanımları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan kazanımlara ve müfredata uygundur.2015- 2016 Eğitim ve Öğretim yılının 1. Döneminde uygulanan Merkezi Ortak Sınav’da karşılıklı konuşma ve okuduğunu anlama becerilerini ölçer nitelikte soruların ağırlıkta olduğu gözlemlenmiştir. Bu sorular ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde, birinci üniteden teklif ve davetleri anlayıp kabul veya reddetme kalıplarını kullanabilme yetileri sorgulanmıştır. İkinci üniteden günlük yaşam ve rutin aktiviteler ile tercihleri olumlu ya da olumsuz yönde ifade edebilme becerisi ölçülmektedir. Üçüncü üniteden ise yemek tariflerini, yemek yapım aşamalarını ve kelime bilgisini sorgulayan sorular mevcuttur. Soru dağılımlarına bakıldığında ağırlıklı olarak birinci ve ikinci ünitenin test edildiğini gözlemlediğimiz sınav orta güçlükte hazırlanmıştır. Test edilen kazanımlar ve soru dağılımı aşağıdaki tablodaki gibidir;



Ernu Maro- Uğur Okulları İngilizce Akademik Kurul Başkanı

İngilizce sınavındaki sorular, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sene başında yayınladığı müfredata ve kazanımlara uygundur. Sınav soruları ağırlıklı olarak Ünite 1, 2, 3 konularından sorulmuştur. Sınav sorularındaki konu dağılımı tüm ünitelerle eşit orandadır. Kazanımlar tablo ile görselleştirilerek sunulmuştur.

Sorular, daha çok diyalog şeklinde öğrencilerin anlayabileceği şekildedir. Sınavda, boşluk doldurma, cümle tamamlama soruları yer almaktadır. Ayrıca kelime bilgisini de ölçen sorular oldukça fazla bulunmaktadır buna ilaveten okuduğunu anlamayı ölçen paragraf soruları da yer almaktadır. İngilizce sınavında müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Geçen seneki sorulara oranla bu sene daha kolay sorular sorulmuştur.