İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi ve AKEV (Anadolu Kültür ve Eğitim Vakfı) işbirliğinde, 28 Kasım-29 Kasım tarihlerinde, İstanbul Aydın Üniversitesi Florya yerleşkesinde ‘’Uluslararası Üstün/ Özel Yetenekliler Eğitimi Konferansı’’ düzenlenecek.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün de destek vereceği konferansta uluslararası alanda isim yapmış akademisyenler de konuşma yapacak.

NEDEN ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR EĞİTİMİ?


Üstün zekalı çocuklar, özel eğitim alanının belkide en fazla göz ardı edilen ve eğitim olanaklarından yeterince yararlanamayan grubu….Üstün zekalı olduğu farkedilmeyen bir öğrenci, başta okul içinde “uyumsuz” damgası yiyor ve eğitim hayatı olumsuz etkilenebiliyor. Aslında onlar sadece kendi ülkelerinin değil, tüm dünyanın hazineleri… Dünyamızı değiştiren, hayatımızı kolaylaştıran tüm gelişmeler bilimin dehaları sayesinde gerçekleşiyor. Önemli olan; bilime, teknolojiye, sanata katkı yapabilecek bu dahi beyinlerin olabildiğince erken yaşta tespit edilmeleri ve doğru yönlendirilmeleri…

Üstün zekâlı çocuklara uygun eğitim verilmezse, hızlandırma, gruplama, zenginleştirme ve farklılaştırma gibi öğretimsel müdahaleler alınmazsa üstün zekâlı çocukların gerekli becerileri kazanamadıkları gibi; benlik saygılarının da zayıfladığını ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölümü Başkanı ve Çocuk Üniversitesi Müd. Yrd.Doç.Dr. Ayşin Kaplan Sayı 1991’de Amerika’da okulu bırakan üstün yetenekli öğrenci oranının %18-25 arasında iken bu oranın ileriki dönemlerde %12.1’düştüğünü, bu durumun üstün zekalılar programları ve bu programlarda çalışan üstün zekalı çocuklar konusunda eğitim almış öğretmenler sayesinde gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Konferansın Üstün/Özel yetenekli Çocukların Eğitimi hakkında daha fazla farkındalık uyandırmak ve paydaşların bir araya gelip, uygulanabilir ve sıradışı fikirler üretmelerini sağlamak olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Ayşin Kaplan Sayı; alana ilgisi olan akademisyen, öğrenciler ve ailelerin konferansa katılımının önemli olduğunun altını çiziyor.

ALANDA UZMAN YERLİ, YABANCI İSİMLER BU KONFERANSTA!


Konferansın uluslararası konukları da olacak. Alanda ailelere yönelik olarak çalışan, Dünya Üstün Zekâlılar Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Güney Afrika Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Konseyi Başkanı‘’Help My Child is Gifted ‘’ gibi aile eğitimi alanında ders kitabı olarak okutulan kitapların yazarı, eğitimci psikolog Prof. Dr. Shirley Kokot; Almanya Erlangen-Nurnberg Üniversitesinde Eğitim Psikolojisi ve Mükemmelliğin Araştırılması kürsüsü başkanı olan ve üstünlüğün Aktiotop Modeli’dir ve 7 Adımlı Öz Düzenleyici Öğrenme Teorisini ortaya koyan Prof. Dr. Albert Ziegler; 2009’dan bu yana Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsünde; Ulusal Üstün Zekâlı ve Yetenekliler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörlüğünü yürüten ve STEAM alanında çalışan Yewon Suh konferansına uluslararası konuşmacı olarak katılacak.

Türkiye’den ise alana öncülük etmiş isimler olan Türkiye’deki ilk Üstün Zekâlılar Öğretmenliği Bölümünü, ilk üstün zekâlılar okulunu ve üstün zekâlılar alanındaki ilk yüksek lisans ve doktora bölümlerini açan Maltepe Üniversitesinden Prof. Dr. Ümit Davaslıgil; Eskişehir Anadolu Üniversitesi ÜYEP programları yürütücüsü ve Türk Üstün Zekâ Dergisi Editörü Prof. Dr. Uğur Sak, İstanbul Üniversitesi Üstünler Matematik Eğitimi alanında çalışan Yrd.Doç.Dr. Melodi Özyaprak, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanı Oktay Kılıç ve İstanbul İl Milli Eğitim Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Koordinatörü Dr. Nüket Afat konuşacaktır. Ev sahibi İstanbul Aydın Üniversitesinden ise Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölümü Başkanı ve Çocuk Üniversitesi Müd. Yrd.Doç.Dr. Ayşin Kaplan Sayı, Üstün Zekalılar Öğretmenliği Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Sevinç Tunalı, Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Hatice Tanık ve İl Milli Eğitimde uygulamalı çalışmalar yürüten İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Öğrt. Gör. Hilmi Eren de farklı konularla konuşma yapacaklar.

İki gün sürecek olan konferanslarda 2.gün altı farklı alanlarda uygulamalı workshoplarda yürütülecek. Konferansla ilgili detaylı bilgiye http://conferenceofgifted2015.aydin.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.