Yol­la­rı ka­pa­tan İ. M. GÖK­ÇEK baş­kan­lı­ğın­da­ki be­le­di­ye­nin açık­la­ma­sı özü iti­ba­rıy­la; “Mi­mar Oda­la­rı­nın aç­tı­ğı da­va yü­zün­den böy­le ol­du. Biz mah­ke­me ka­ra­rı­nı uy­gu­lu­yo­ruz. Mağ­du­ruz, mağ­dur­su­nu­z” şek­lin­dey­di.

“BUN­LA­AARR, YOL İS­TE­Mİ­YOR­LA­R”

Asıl ka­pa­tı­lan “An­ka­ra Bul­va­rı­”. Ama bu “ye­ni bul­var­la­” bir­lik­te, İs­tan­bul Yo­lu ile Es­ki­şe­hir Yo­lu ara­sın­da­ki “fi ta­ri­hin­den kal­ma ge­çiş­ler de ka­pan­mı­ş”. Ge­rek­çe; yi­ne mah­ke­me ka­ra­rı. Amaç; şeh­rin ya­rı­sın­dan faz­la­sı­nı tek gü­zer­ga­ha mec­bur et­mek. Böy­le­ce mağ­du­ri­ye­ti ve he­def ola­rak gös­te­ri­len Oda­la­ra yö­ne­le­cek tep­ki­yi ar­tır­mak.
Son­ra da çı­kıp “Bun­la­aaa­arrr... Yol ya­pıl­ma­sı­nı bi­le is­te­mi­yor­la­r” de­mek. “Ken­di hu­kuk­suz uy­gu­la­ma­sın­dan bi­le si­ya­si men­fa­at dev­şir­mek!”

YOL KA­PAT­MA DA­VA­SI MI?

Pe­ki, işin as­lı ne?
- Ön­ce­lik­le da­va, yol ya­pıl­ma­dan ön­ce açıl­mış. Do­la­yı­sıy­la ya­pıl­mış bir şe­yin en­gel­len­me­si söz ko­nu­su de­ğil.
- Açı­lan da­va­lar, Ata­türk Or­man Çift­li­ği ara­zi­si­ni çe­şit­li şe­kil­ler­de iş­gal eden di­ğer du­rum­la­rı da kap­sı­yor. Ama “di­ğer ko­nu­lar­da­” bir adım yok. “Mah­ke­me ka­ra­rı­na uyu­yo­ru­z” di­ye yo­lu ka­pa­tan da Be­le­di­ye, An­ka­par­k’­ta­ki in­şa­atı­na son hız­la de­vam eden de... Aca­ba hu­kuk­ta “ka­ra­rı işi­ne gel­di­ği ka­dar uy­gu­la­ma­” di­ye bir se­çe­nek var da bi­zim mi ha­be­ri­miz yok!..
- Da­va ile il­gi­li 10 Şu­bat 2014 ta­ri­hin­de ya­ni “An­ka­ra Bul­va­rı fii­len kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­ma­dan ön­ce­”, yü­rüt­me­nin dur­du­rul­ma­sı ka­ra­rı ve­ril­miş. Ama o ka­rar hiç uy­gu­lan­ma­mış. Mah­ke­me­nin bu ka­ra­rı ver­me­si, ya­pı­lan işin “a­çık­ça hu­ku­ka ay­kı­rı ol­du­ğu­nu­” ve de­vam edi­lir­se “te­la­fi­si im­kan­sız za­rar­la­rın olu­şa­ca­ğı­nı­” gös­te­ri­yor. Ay­nı dün ya­şa­nan­lar gi­bi...

EZİ­YE­TİN CE­ZA­SI

“Gö­rü­nüş­te hu­ku­ki ama ger­çek­te si­ya­si bu ma­nev­ra­la­r” olur­ken ezi­ye­ti An­ka­ra­lı­lar çe­ki­yor. Bir yap­tı­rı­mı ol­ma­lı, de­ğil mi?
“E­zi­ye­t” suç ola­rak TCK Md. 96’da dü­zen­len­miş, ce­za­sı da 2 yıl­dan 5 yı­la ka­dar. “O ka­dar da de­ği­l” di­ye dü­şü­nü­yor­sa­nız; bir mah­ke­me ka­ra­rı­nı uy­gu­la­ma­ma­nın ya da key­fi ola­rak kıs­men uy­gu­la­ma­nın en ha­fif şek­liy­le “gö­re­vi kö­tü­ye kul­lan­ma­” su­çu­nu oluş­tur­du­ğu söy­le­ne­bi­lir (TCK Md. 257).
Ay­rı­ca Oda­la­ra kar­şı “ha­ka­re­t” ve “hal­kı tah­rik et­me­” suç­la­rı­nın ol­du­ğu da id­di­a edi­le­bi­lir. İşin bir de “hu­ku­ki so­rum­lu­lu­ğu­” var ta­bi­i... Za­rar gö­ren­le­rin mad­di ve ma­ne­vi taz­mi­nat ta­lep et­me­si de söz ko­nu­su ola­bi­lir.