Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Çavuşoğlu'nun Lavrov'la 25 Kasım günü yaptığı telefon görüşmesi hakkında kendisine yöneltilen soruya verdiği cevapta "Görüşmede Sayın Bakan, Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen RF savaş uçağı hadisesine ilişkin Rus muhatabına bilgi vermiştir. Görüşmede, konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması hususunda mutabakata varılmıştır. Her iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesi de kararlaştırılmıştır" dedi.

İKİLİ GÖRÜŞMEYİ RUSYA YALANLADI


Ancak bu iddia Rusya tarafından yalanlandı. İnterfax haber ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türk mevkidaşının görüşme talebini kabul etmediğini söyledi. Türk ve Rus dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesinin yapıldığını anlatan Zakharova, Lavrov'un mevkidaşının "bir araya gelelim" talebini kabul etmediğini aktardı.

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "AÇIKLAMANIN ARKASINDAYIZ"


Ancak Dışişleri'nin açıklamasından sadece dakikalar sonra, Moskova'dan yapılan 'karşı açıklama' nedeniyle gözler yeniden Ankara'ya döndü.

Ankara'daki Dışişleri kaynakları, Hürriyet'e 'açıklamanın arkasındayız' bilgisini verdiler. Aynı kaynaklar Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesinde, iki bakanın bir araya gelmesi konusunun gündeme gelmesi ve bu konuda anlayış birliği konusunda ısrarlı.

İKİLİ EN ERKEN BELGRAD'DAKİ AGİT ZİRVESİNDE BİRARAYA GELECEK


Edinilen bilgiye göre, iki bakanın Moskova ya da Ankara'da yapılacak bir görüşme üzerinde değil, her ikisinin de katılacağı bir uluslararası toplantıda görüşmeleri söz konusu oldu.

Bu çerçevede gözler de önümüzdeki günlerde iki bakanın da katılacağı Belgrad'da yapılacak AGİT Dışişleri Bakanları toplantısına çevrildi.

DHA