Düşürülen Rus uçağına ilişkin "Şu ana kadar üst siyasi düzeyden özür sözü duymadık" diyen Rusya Devlet Başkanı Putin'e Erdoğan'dan yanıt geldi.CNN International'a konuşan Erdoğan " Özür dilemeyeceğiz. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilesin" dedi.



PUTİN'İ ARADIM TELEFONA ÇIKMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus jetinin düşürülmesinin ardından yaşanan süreçte Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i aradığını fakat kendisinin telefona çıkmadığını söyledi.

Erdoğan ayrıca, "Bu bir Rus uçağı olduğu belli olmuş olsaydı belki uyarıların türü farklı olabilirdi. Bu uyarılar çok daha farklı bir zeminde ulaştırılarak farklı yerler devreye sokulmak suretiyle bu hava sahası ihlalinin önü kesilebilirdi. Ama bu konuda hassasiyetin devam etmesinde fayda var. Yani bu tür ihlallerin olmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

France 24'e konuşan Erdoğan, Putin'in bu süreçte ne düşündüğünü merak ettiğini belirtti. Uçağın düşürülmesini ise "Sadece hava sahamızı koruduk. Bu, savaş sebebi olmaz." ifadeleriyle savundu.

Putin'in 'Türkiye, IŞİD'den petrol alıyor' iddiasını 'iftira' diye nitelendiren Erdoğan, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne taşlı-yumurtalı saldırıya Rus polisinin müdahale etmemesinin ise kendilerini üzdüğünü kaydetti.

Suriye'de IŞİD'le mücadele ile Beşşar Esed'in iktidardan ayrılacağı geçiş sürecinin paralel yürütülmesi gerektiğini savunan Erdoğan, mülteci krizinin yükü konusunda da Avrupa'dan destek istedi.