TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen tasarının ilk 20 maddesi kabul edildi. Dün geceki oturuma HDP'li milletvekillerinin poşulu eylemi damgasını vurdu.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde 20 madde kabul edildi. Genel Kurul dün saat 15.00'da TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Malatya 7. Hava Jet Komutanlığı'ndan eğitim amaçlı havalanan 2 F-4 savaş uçağı Akçadağ bölgesinde düşmesi sonucu 4 pilotun şehit olmasıyla ilgili hakkında bilgi verdiği birleşim, grup önerileri, usul tartışmaları ve sataşma nedeniyle söz almalarla 22.00'a kadar devam etti. Ardından tasarının görüşmelerine geçildi.

Sık sık yoklama ve karar yeter sayısı taleplerinin olduğu Genel Kurul çalışmasını saat 01.13'e kadar sürdürdü.

Genel Kurul, "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" için Meclis 10 saat mesai yaptı. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde 16 maddenin kabul edildiği Genel Kurul'da, 10 saatte 4 madde daha kabul edildi.



 

MECLİS'TE POŞULU PROTESTO

TBMM Genel Kurulu'nda, iç güvenlik paketinin görüşmelerinde HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata yüzünü poşuyla kapatarak kürsüye çıktı. Partisinin milletvekilleri de yüzlerini poşuyla kapatarak Ata'yı dinledi.



HDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü de yüzünü poşuyla kapatarak özçekim yaptı.

Poşunun TDK'daki karşılığını okuyan Ata, "Bir aksesuar olan, aynı zamanda başörtüsü olarak da kullanılan poşu ne zamandan beri suç aracına dönüştü?" dedi. Ata, gösterilerde insanların biber gazından korunmak için poşuyla yüzlerini kapatmak zorunda kaldıklarını ileri sürdü.

AKP'li milletvekilleri, Ata'nın kürsüye poşuyla gelmesine tepki gösterdi. Ata'nın konuşmasının ardından HDP'li milletvekilleriyle AKP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.



CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, iç güvenlik paketi ile polise olağanüstü yetkiler verildiğini, bunun, beraberinde bazı tehlikeleri getireceğini ifade etti. Polise, yaralayıcı madde karşısında bile silah kullanma yetkisi verileceğini belirten Balbay, "Bu yaralayıcı madde bir çay bardağı da olabilir. Bu, çekiçle sinek öldürmeye benzer. Vurduğunuz yeri ortadan kaldırırsınız. Bu iç güvenlik imha yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, iç güvenlik paketini eleştirirken, "Bu kanundan kaynaklanan hakları bir gün başkası da kullanabilir. Başörtülü birisine 'aç başını seni arayacağız' denildiğinde ne diyeceğiz? Hadiseyi sadece molotofa kilitlediniz, gerçeği uzaklaştırdınız" dedi.

Türkkan ayrıca, söz konusu tasarının, kamuda çalışan herkesi kayıtsız şartsız iktidarın emrine alan düzenlemelerin bulunduğunu öne sürdü.