CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tarihi zirvenin sonrası açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu açıklamalarından satırbaşları şu şekilde;

-13 Temmuz'da Davutoğlu, CHP'yi ziyarete geldi. Güzel bir görüşme oldu. Davutoğlu o görüşmede şunları ifade etti. Türkiye sorunlarını aşmak isteyen bir hükümet kurmak istiyorsa, yüksek profilli bir hükümet kurmalıdır. Bu hükümetin parlamenter ağırlığı olması lazım.

-Kurulacak hükümetin 4 yıllık bir yükümet olması gerektiğini anlattım. Ortakların samimi ve dürüst olması lazım.

-AKP yöneticilerine, idarecilerine teşekkür ederim. Davutoğlu'na görüşmelerin bu kadar uzamasından rahatsız olduğumu ifade ettim. Sayın Davutoğlu bize iki öneri getirdi. Kısa süreli bir seçim hükümeti ki bu beraber oluşturulabilir ya da azınlık hükümeti kurarsak bizi destekler misiniz? Ben de Sayın Davutoğlu'na, "teklifinizi aldık MYK'da arkadaşlarımıza soracağım" dedim.  Aldığımız karar doğrultusunda en az 4 yıllık bir koalisyonun görev yapması gerektiğini belirttim.

-Bize şu ana kadar koalisyon teklifi gelmemiştir. Bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir.

-Sorunları çözümsüz hale getiren, siyaset kurumunun başındakilerdir. Bundan sonraki takdir yüce milletimize aittir.

-Türkiye tarihi bir fırsatı kaçırdı. Bu gerçekleşmedi ama AKP ile CHP arasında yapılan bu görüşmeler bence çok olumlu.

SORU-CEVAP

Teamüllere göre hükümet kurulamazsa görev iade edilmelidir. Aksi halde yetki gaspı olur. Müzakere olmadı, görüşlerimizi sordular biz de ifade ettik.

İmam-hatiplerde okuyan çocuklarımızın iyi eğitim almasını biz de isteriz. Bizim sorun bulduğumuz konu eğitim sistemidir.

(Anlaşılamayan madde var mı? Cumhurbaşkanı müdahale etti mi?) Biz anlaşamayacağımız bir madde görmedik. Cumhurbaşkanının bir etkisi olmuş mudur, bunun cevabını Sayın Davutoğlu vermelidir.

(Kırmızı çizgiler var mıydı?) Hiçbir kırmızı çizgimiz yoktu. Sadece düşüncelerimizi aktardık. Dolayısıyla koalisyon müzakeresi olmadı. Birbirimizi dinledik, o kadar.

Bizim ülke yönetiminde esas aldığımız nokta, ülke çıkarlarıdır. Biz milletin çıkarları neyi gerektiriyorsa biz onu yaparız.

(Davutoğlu'nun tiyatro oyunu oynanıyor sözleri) Bu sorunun bu ortama uygun olduğunu düşünmüyorum.