Asuman ARANCA / ANKARA - Sözcü

Ankara Başsavcılığınca yürütülen KPSS soruşturmasına ilişkin operasyon kapsamında gözaltına alınan en kritik isim olan ve sınav sorularının tamamı bilgisayarında ele geçirilen Isparta Yalvaç'lı öğretmen Baki Saçı'nın, "etkin pişmanlıktan" yararlanarak itirafçı olduğu öğrenildi. Saçı'nın, emniyetteki ifadesi sırasında, TCK'nın 221. Maddesi kapsamında "etkin pişmanlıktan" yararlanmak istediğini belirterek, soruların kendisine kimler tarafından gönderildiği ve örgütlü yapıya ilişkin bilgiler verdiği öğrenildi. Soruların sınavdan önce kendisine geldiği tespit edilen tek kişi olması nedeniyle soruşturmanın en kritik ismi olarak görülen Saçı'nın, ifadesinde kimlerin isimlerini verdiği merak konusu oldu. İtirafları tutanağa geçirilen Saçı, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

BİLGİSAYARINDAN SORULAR ÇIKTI

Ankara Başsavcılığı, 2010 yılı KPSS sınavında kopya çekilmesine ilişkin soruşturmada 5 yıl sonra operasyon düğmesine basarak, aralarında Saçı'nın da bulunduğu 64 kişiyi gözaltına almıştı. Soruşturma kapsamında, Saçı'nın el konulan bilgisayarına sınav sorularının 7 Temmuz 2010 tarihinde e-mail yolu ile gönderildiği ortaya çıkmıştı. TÜBİTAK'ın, Saçı'ya ait bilgisayarın hard diskinde yaptığı incelemede hem Eğitim Bilimleri hem de Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının bulunduğu anlaşılmıştı. Saçı, soruşturma kapsamında ilk kez gözaltına alındığında öğrencilik yıllarında cemaat evlerinde kaldığını anlatmıştı.

İTİRAFÇI OLDU SERBEST KALDI

Edinilen bilgiye göre, Pazartesi günü yapılan operasyon kapsamında ikinci kez gözaltına alınan Saçı'ya, emniyetteki ifadesi sırasında, TCK'nın 221. Maddesinin 4. fıkrasında yer alan "Etkin Pişmanlık'tan" yararlanmak isteyip istemediği soruldu. Teklifi kabul eden Saçı, itirafçı olarak, daha önce savcılıkta verdiği ifadesini detaylandırdı ve "örgütün yapısı, işleyişi ve soruların kimler tarafından temin edilerek, kimlere sızdırıldığına ilişkin" bilgi verdi. İtirafları tutanağa geçirilen Saçı, soruşturma savcısı Yücel Erkman'ın talimatıyla ifadesinin ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

CEZASI İNDİRİLECEK

TCK'nın 221. Maddesi 4. Fıkrasında, "Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır" ifadeleri yer alıyor. Saçı hakkında dava açılması halinde, verilecek cezada indirime gidilecek.