Veli TOPRAK / ANKARA

HDP’li Sebahat Tuncel, kendisine tepki gösteren AKP’li Mehmet Metiner’e “Terbiyesiz, halkına ihanet edenin kimseye faydası yok” dedi.

Dün gece Genel Kurul’da torba yasası görüşülürken yine ‘Kürdistan’ tartışması yaşandı. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, kaçak elektrik kullanımını anlatırken, “Şimdi, bu elektrik kaçak kayıp bedeli üzerinde çok yoğun tartışmalar oldu. Biliyorsunuz, özellikle Kürdistan illerinde, Mardin’de, Diyarbakır’da, Bismil’de, birçok yerde insanlar, özellikle çiftçiler..." ifadesini kullandı.

DİĞERLERİ TÜRKİSTAN MI?

Tuncel’in bu ifadesine karşı çıkan AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, çözüm sürecinde herkesin ihtimam göstermesi gerektiğini söyledi. Bostancı, “Sebahat Hanım ‘Kürdistan illeri’ diye bir ifadede bulundu. Şimdi bu mantıkla bakacak olursak bazı yerler Kürdistan illeri, geri kalan ne oluyor? Onlar da Türkistan illeri mi oluyor? Türkiye Cumhuriyeti devletinin vilayetleri vardır. Türkiye’de Kürtlerin varlığı, var olması ayrı bir meseledir, ‘Kürdistan illeri’ denilerek, kimi insanlara kışkırtıcı gelebilecek bir dille kavramları siyasal çatışmanın o sınırında sertleştirmek farklı bir şeydir. Lütfen, bunlara dikkat edelim. Zaten bir çözüm sürecinde ilerliyoruz, herkesin ihtimam göstermesi lazım” dedi.

YALAN SÖYLÜYORSUN, TERBİYESİZ

Tuncel ile Bostancı birbirlerine cevap verdikten sonra AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ile HDP’li Tuncel arasında sert diyaloglar yaşandı. O tartışma tutanaklara şöyle girdi:

Tuncel: 2005’te ‘Kürt sorunu vardır’ deyip, şimdi ‘Kürt sorunu yoktur’ noktasına gelen politikalarını herkes takdir ediyor.
Mehmet Metiner (AKP): Ne zaman ‘Kürtler’ dedi ya? Yalan söylüyorsun!
Tuncel: Yalanı kimin söylediği belli!
Metiner: Ucuz, beylik laflar bunlar.
Tuncel: Buradan bağırıp ‘Yalan söylüyor!’ diyen zatın kendisi kendi geçmişine baksın diye düşünürüm.

KAÇ KIRATLIK İNSANSINIZ BE

Metiner: Siz kimsiniz, benim geçmişi konuşacaksınız?
Tuncel: Sen kimsin asıl? Halkına ihanet edenin kimseye faydası yok! Terbiyesiz! (Metiner’in 2000-2001’de Hadep genel başkan yardımcılığı yapmasını kast ediyor)
Metiner: Ucuz, pespaye laflar ediyorsunuz. Kaç kıratlık insansınız be?
Tuncel: Kes sesini be!
Metiner: Hayret bir şey!
Tuncel: Terbiyesizlik yapma, sen kimsin ya, sen kimsin! Sen kim oluyorsun!
Başkan: Sayın Tuncel, Sayın Metiner…
Tuncel: Halkına faydası olmayanın başka halklara faydası olur mu!
Başkan: Sayın Tuncel…
Metiner: Haddinizi bilin ya!
Tuncel: Sen haddini bil be!
Başkan: Sayın milletvekilleri…