Veli TOPRAK/ ANKARA

Öneri görüşmelerinde CHP ve AKP arasında ‘vatana ihanet’ tartışması yaşandı.

KENDİNE ÖZEL PAŞA
MHP, TBMM Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul’a getirdi. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, türbe yerinin IŞİD’e terk edildiğini söyledi. Korkmaz, “Başta Erdoğan, onun genel sekreteri Davutoğlu, kahraman TSK’nın içinde başka paşa kalmamış gibi Genelkurmay Başkanı yapılan kendine özel paşa. Ülke bekası açısından adeta Bermuda Şeytan Üçgeni. Bırakın bölgede oyun kurmayı, oyunda küresel ve bölgesel güçlerin en acısı da besleyip büyüttüğü, sonra da iş tuttuğu terör örgütünden yediği dayak neticesinde, oyun kuruculuktan mezar nakliyeciliğine soyunmuş, kimseler görmeden, gecenin karanlığında ecdat yadigarı Süleyman Şah Türbesi’ni IŞİD’e terk ederek izne dönmüştür” dedi.

 

YARGILANACAKSINIZ
HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, “Kobani kurtulmamış olsaydı, türbeyi başka yere taşımak mümkün olmazdı” diye konuştu. CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de “PYD’nin yardımıyla kaçabildiniz. IŞİD’ten de icazet almışsınız. Senin stratejik derinliğin PYD hatta IŞİD’in yardımıyla Eşme Köyü’ne gömülmüştür. Siz tası tarafı toplayıp sandukayı alıp türbeyi de bombalayıp Eşme Köyü’ne getirerek vatan topraklarını başka ülkenin egemenliğine bırakmış olmuyor musunuz? Bu, TCK’da ağırlaştırılmış müebbet gerektiren suçun tarifine girmiyor mu? Türkiye’de yargılanacaksınız, uluslararası ağır ceza mahkemeleri de sizi yargılayacak” diye konuştu.

 

HEZİMET
Görüşmelerin ardından MHP’nin önerisi kabul edilmedi. Ardından tartışma çıktı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Süleyman Şah Türbesi’nin IŞİD’e teslim edilerek TSK’nın geri çekilmesi, Hükümet tarafından başarı olarak sunuluyor, aslında bu bir hezimet” dedi. AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “Türbe münasebetiyle asla ve asla bir toprak kaybımız olmamıştır. Bayrağımız Suriye’de yeni gösterilen, yeni bulunan güvenlikli alanda dalgalanıyor ve türbe de orada inşa edilmeye başlandı” diye konuştu.

 

KAÇTINIZ, GELDİNİZ
Hamzaçebi de Aydın’a yanıt olarak, “Siz Osmanlı’dan miras, Cumhuriyet’in koruması altında bir vatan toprağını, bir başka ülkeye bile diyemeyeceğim, IŞİD’e terkettiniz, kaçtınız, geldiniz. Bunu burada bir de başarı diye anlatıyorsunuz. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. Ege Denizi’nde Kardak kayalıkları vardı. Kayalık, size göre vatan parçası değildir. ‘verelim, gidelim’ dersiniz Yunanistan’a. Zamanının Başbakanı, Yunanlılar oraya bayrak çekince, ‘o bayrak iner, o asker gider’ Bu tavrı gösterebilen bir Başbakan yok. Kaçmış, gitmiş oradan, PYD onlara kılavuzluk yapmış” dedi.