SÖZCÜ / ANKARA

Türkiye'nin verdiği izinle ABD 2011 yılının Aralık ayında Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ne 4 silahsız Predatör göndermişti. Bunlardan ikisi düşürüldü. Türk yetkililerin, ABD hükümeti ve askeri yetkililerle yaptığı görüşmeler sonucu İncirlik'e 3 yeni Predatör gönderdi. Irak'tan getirilen yeni İHA'ların konuşlanmasıyla İncirlik'teki Predatör sayısı da beşe yükseldi.

Silahlı istedik ama

Askeri kaynaklar, ABD ile daha önce varılan mutabakat sonucu İncirlik'e “Cehennem ateşi” olarak bilinen füze yüklü iki Predatör istendiğini ancak bunların ne zaman geleceğinin ise netleşmediğini söylediler. Yetkililer, "İki ülke askeri makamları arasında silahlı Predatör konusunda mutabakat var ama bunun kesinleşmesi için hükümetin yetki vermesi şart" dediler.

PKK ve Suriye düşürdü

İncirlik'e konuşlu Pedatörlerden ilki Eylül 2012'de düşürülmüştü. PKK bu Predatörü kendilerinin vurduğunu öne sürmüştü. ABD'den PKK'nın bu açıklamasına yalanlama gelmemişti. İkinci Predatör ise geçen yılın 17 Mart’ın Lazkiye yakınlarında Suriye tarafından düşürülmüştü. Türkiye, Predatörlerin PKK'nın Güneydoğu ve Kuzey Irak'taki hareketliliğini tespit etmek için ABD'ye izin verdiğini açıklamıştı. Ancak İHA'ların daha sonra PKK'nın yanı sıra IŞİD ve Esad güçlerinin de hareketliliğini takip etmekte kullanıldıkları belirlenmişti.