ASUMAN ARANCA / ANKARA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 6 Şubat'ta Bursa'da STK'ların yemeğinde yaptığı konuşmadaki, “Paralel çete beni ve ailemi ölümle tehdit etti” sözleri üzerine re'sen soruşturma başlattı. Sümeyye Erdoğan ile ilgili dün bazı gazetelerde çıkan benzer iddialar üzerine de soruşturma genişletildi.

ARINÇ SORUŞTURMASI HALA ÇIKMAZDA

Hükümete yakın 4 gazetenin manşetinden duyurduğu, Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'a yönelik suikast iddialarına ilişkin haberlerin de aynı soruşturma kapsamında araştırıldığını bildiren Başsavcılık, 2009 yılında da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiası üzerine soruşturma başlatmıştı.

Devletin en mahrem bilgilerinin yer aldığı “kozmik odaya” girilmesine sebep olan soruşturmanın başlatılmasından 5 yıl sonra Arınç ise, “Bu süreç ilerledikçe ve bu darbe teşebbüsü (paralel yapı) ortaya çıktıktan sonra, kafama takılan soru şu oldu: Acaba benim üzerimden bir operasyon mu yaptılar? Çok çirkin bir tabir ama kullanmak zorundayım. Acaba kullanmak mı istediler?” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Öte yandan Başsavcılığın CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, “MİT'te 4 kişilik ekip kuruldu, bize iftira atıyorlar” açıklamalarıyla ilgili olarak ise bir soruşturma başlatmaması dikkat çekti.

Erdoğan: “Beni ve ailemi tehdit ettiler”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Bursa'da Sivil Toplum Kuruluşlarının düzenlediği yemekte yaptığı konuşmada, “Bu çete Türkmenler'e giden tırları durdurdu. Bunlar şimdi beni ve ailemi tehdit ediyorlar. Zannediyorlar ki bu tehditleri yaparsak, bunlar biraz kendilerine çeki düzen verirler.Rabbimin bize vermiş olduğu bu canı Rabbim'den başka kimsenin almaya gücü yetmez. Bu şahsım için de, çocuklarım için de böyledir” demişti. Ankara Başsavcılığının, Erdoğan'ın bu sözleri üzerine, re'sen harekete geçerek soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

Şüphelisi yok

Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından, hükümete yakın 4 gazetede, twitter fenomeni Fuatavni ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran arasında yapıldığı iddia edilen yazışmalar yayımlandı. Bu yazışmalarda, CHP'nin cemaatle işbirliği yapıldığı, bazı CHP'lilerin kasetinin bulunduğu ve partiye para aktarıldığı iddialarından sonra bu kez de Sümeyye Erdoğan'a suikast planlandığı öne sürüldü. Ankara Başsavcılığı da, Erdoğan'a ölüm tehdidine ilişkin başlatılan soruşturmaya, kızı Sümeyye Erdoğan'a suikast iddialarını da ekledi.

Hazırlık numarası dün verilen soruşturma kapsamında, ilgili kurumlarla da yazışmalara başlandı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturmada henüz bir şüphelinin tespit edilemediği ifade edilirken, dosyanın şimdilik Başsavcıvekili Hüseyin Şahin'de bulunduğu, önümüzdeki hafta ise, soruşturma için yeni bir savcı görevlendirileceği belirtildi.

Bilgilerin nasıl tespit edildiği belli değil

Hükümete yakın gazetelerde yayımlanan iddiaların, hangi resmi kurumlarca yapılan çalışma kapsamında ele geçirildiğine ilişkin hiçbir bilgiye yer verilmeyen haberlerde, Fuatavni'nin 2015 yılında açtığı yedek hesaptan, 2014 yılında Umut Oran'a mesaj attığı iddia ediliyor. Twitter'da “direkt mesaj” özelliğini kullanabilmek için her iki kullanıcının da birbirini takip etmesi gerekiyor. Fuatavni ve Oran'a ait twitter hesapları ise, birbirini takip etmediklerinden bu uygulamayı kullanmaları mümkün görünmüyor.