Foto: DepoPhotos



ANKARA-SÖZCÜ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine mahkeme, Barış Mitingini kana bulayan katliama ilişkin soruşturmada, TV sosyal medya ve yazılı basın için yayın yasağı kararı verdi. Kararda 97 kişinin öldüğü patlama ile ilgili soruşturmanın '' Milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği ile toprak bütünlüğümüzün korunmasıyla alakalı olduğu'' belirtildi.

Ankara'daki patlamaya yayın yasağı

Ankara'daki patlamaya yayın yasağı

 

Kararda, bazı yayın organlarında yapılan yayınlarda, saldırıya iştirak etme şüphesi olan kişilerin, bulundukları yerlerin ve kullandıkları araçların bilgisine yer verildiği, böylece şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmesi ve kamu düzeninin bozulması riski oluştuğu belirtildi.  "Soruşturma tamamlanıncaya kadar dosya kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmıştır'' denildi.

İRTİBATLAR DEŞİFRE EDİLİYOR
RTÜK internet sitesinde yayımlanan ve Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğince verilen kararda, soruşturma savcısı Tekin Küçük'ün talep yazısına da yer verildi. Savcılığın talep yazısında, "Olaya ilişkin olarak yazılı ve görsel medya organlarında yapılan yayınlarda olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin, bulundukları yerlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanarak, olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmesi ve kamu düzeninin bozulma riskinin meydana geldiği" belirtildi.

Yazıda, "Toplum sağlığının, milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayın yapılmasının yasaklanması" istendi.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Talebi değerlendiren nöbetçi hakimlik de yayın yasağı kararı verdi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:

"10 Ekim 2015 günü Ankara Tren Garı yakınında patlayan 2 ayrı bomba nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından suç fail ya da faillerinin yakalanabilmesi amacıyla soruşturma başlatıldığı, bu kapsamda yazılı ve görsel basın ile internet medyasında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişiler ile ilgili bir takım bilgilerin yayınlandığının müşahede edildiği, bu durumun soruşturmanın sağlıklı bir biçimde yürütülmesine engel olduğu, talebin milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği ile toprak bütünlüğümüzün korunmasıyla alakalı olduğu göz önüne alındığında 5187 sayılı Yasanın 3/2 maddesi hükmündeki koşulların oluştuğu anlaşıldığından, soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görse ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verilmiştir"