Özgecan'ın katil zanlısı için kastrasyon (hadımlaştırma) isteniyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Özgecan Aslan’ın katil zanlısı için “kastrasyon” cezası taleplerini değerlendirirken, haziranda çıkarılan yargı paketi kapsamında kabul edilen düzenleme uyarınca “doktor raporuyla tıbbi gerekliliğin tespit edilmesi” halinde “kastrasyon” tedavisinin uygulanabileceğini söyledi. Peki kastrasyon nedir?

Bakan İslam “Kastrasyon tüm dünyada bir ceza yöntemi olarak değil bir tedavi, toplumu koruma yöntemi olarak kullanılır. Bizdeki teklif de bu şekildedir. Tıbbi bir gereklilik olduğu tespiti ile uygulanabilir. Kastrasyon uygulandığı sürece yani o ilaçlar uygulandığı sürece etkilidir. İlaçlar kullanılmadığında kişi eski haline döner” ifadelerini kullandı. Bakan İslam, Ulaştırma ve Milli eğitim bakanlıkları ile birlikte eğitim personeli ve toplu taşıma araçları sürücülerinin “şiddet” olayları dikkate alınarak seçimi ve eğitimi konusunda çalışma yapmak üzere harekete geçtiklerini bildirdi.

KASTRASYON (İĞDİŞ) NEDİR?


Her iki yumurtalık veya testislerin çıkarı­larak testosteron ve östrogen adlı hor­monların salgısını durdurma işlemine ha­dımlaştırma veya kastrasyon adı verilir. Eskiden beri bilinen ve uygulanan bir ope­rasyondur. Kölelik devirlerinde, köle kul­lanan ülkeler, melez çocukların meydana gelip kendi ırklarını bozmasını önlemek amacıyla kastrasyona başvururlar ve bu kişileri kısırlaştırırlardı. Ayrıca, dm adam­ları da yine bu yöntem ile seks güçlerini ortadan kaldırırlardı. Tarihin çeşitli zaman­larında, bilhassa ortadoğu ülkelerinde kastrasyon uygulanarak, padişahın hare­mine bakan oğlanların cariyelerle ilişkisi engellenirdi. Yine, kiliselerde koroda şarkı söyleyen erkek çocukların seslerinin bo­zulmaması için kastrasyon yapılmakta ve seslerinde bir değişikliğin meydana gel­mediği görülmekteydi. Kastrasyon, genellikle her yaşta yapılabi­lir. Ancak puberteden evvel yapıldığında daha etkili olduğu bilinmektedir. Testisler, puberteden sonra çıkarılırsa, vücut geli­şimini tamamladığı için sekonder seks ka­rakterlerinde bir değişiklik olmaz. Hasta­lık, kaza gibi nedenlerle puberteden evvel alınırsa, seksüel ve cinsel karakterler ge­lişemez. Puberteden evvel kastrasyon uygulanmış erkek, genellikle uzun boylu, kadınsı gö­rünümde, korkak, kibar ve sakin karakter­dedir. Bunlara hadım denir. Sesi kadınımsıdır. Yüz, pubis ve koltuk altı kılları yok­tur. Vücutta yağ dağılımı da normal olma­dığı için, kalçaları geniştir. Eğer ameliyat 16 yaşından sonra uygulanmışsa, sekon­der seks karakterlerinden bazıları değiş­mez. Bazı hastalıklarda, örneğin prostat ve tes-tis kanserlerinde, kastrasyon ameliyatı ka­çınılmazdır. Ancak ileri yaşlarda yapılan bu işlem, seksüel kapasitede bir etki yap­maz. Yani kişinin sekonder seks karakte­rini fazla etkilemez. Fonksiyonel karakter­lerde eksikliğe yol açabilir. Kastrasyon ile kısırlaştırma, farklı istem­lerdir. Kastrasyonda cinsel birleşme ye­teneği ortadan kaikar. Ancak kısırlaştır­mada sadece çocuk yapabilme yeteneği ortadan kaldırılmıştır, kısırlaştırman kimse cinsel temasta bulunabilir. Hayvanlara da kastrasyon uygulanır. Bu­radaki amaç, bilhassa evcil hayvanların uysal kalmasını sağlamaktır. Kadınlarda uygulanan kastrasyon işlemi ise, yumurtalıkların cerrahî olarak çıkarıl­ması şeklindedir. Kısırlaştırma ise, tüple­rin bağlanması ile yapılır.