Kamil ELİBOL/ANKARA

2010-2013 yıllarında 38 ildeki narkotik baskınlarında deşifre edilen 172 zula yöntemi kataloğa girdi. Kulak içinde bile eroin-kakoin kaçırıldığı belirlendi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesince hazırlanan ''Zula kataloğu'' uyuşturucu sevkinde kullanılan; kara araçları, deniz araçları, eşya-kargo ve konteynerler ile kuryeler olmak üzere dört bölümden oluştu. Sıra dışı tekniklerin görsel olarak yer aldığı katalogda, mücadele için önemli ipuçları verildi.

KURYE TARİFESİ VE HAMİLELER

Katalogda kuryelerin sevk tarifesi de açıklandı. Avrupa'da kuryeler kilo başına kokainden 2-3 bin Avro, eroinden ise 5 bin ABD doları alıyor. Türkiye’de ise kurye tarifesi kilo başına 2-4 bin dolar arasında değişiyor.

Polisten kurtulmak için 13-16 yaşlarında tek başına seyahat eden çocuklar ile hamile kadınlar kurye olarak kullanılıyor.. Son yıllarda vücutta madde taşıyan kurye sayısında artış görüldü. Uyuşturucu sevkinde valiz ve çanta yüzde 59.9, poşet içinde yutarak midede gizleme yöntemi ise yüzde 33.9 oranında kullanılıyor.

YUTUCU VE KATIRLAR

Kuryelerin uyuşturucu giysilere emdirerek taşıdığına da dikkat çekilerek şöyle denildi:

''Vücutta madde taşıyanlar 'Yutucular’ ve ‘Katırlar’ olarak adlandırılmaktadır. Bu kişiler uyuşturucuyu; kapsül, kondom, balon ve ya küçük paketler içerisinde vücudunun anatomik boşluklarına saklayarak kaçırmaktadır. Ağız, rektum, kulak, cinsel organlar ve sindirim sistemi taşımada en sık kullanılan organlardır. Bir kurye 1-3 kilo uyuşturucuyu her biri 8-10 gram gelen 50 ile 100 paketi bölerek taşıyabilmektedir. Bu paketlerden herhangi birinin patlaması kişiyi çok hızlı bir şekilde ölüme götürür.Ancak bu risk birçoğu tarafından göz ardı edilmektedir”

Dev uyuşturucu operasyonu

Dev uyuşturucu operasyonu