Kuzey Kore’nin 2016 yılına nükleer denemelerle girmesinin etkileri devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Rusya ve Çin’in de onayı ile Kuzey Kore’ye karşı Birleşmiş Milletler (BM) şimdiye kadarki en sert ekonomik yaptırımlara imza atması, Kuzey Kore’yi daha da tahrik etmişti. Kuzey Kore’nin BM’nin ekonomik yaptırım kararlarına karşı sert tutumlarda bulunması, ABD'yi yeni yaptırımlara yönlendirdi.

Foto: Reuters


ABD Başkanı Barack Obama’nın hazırlattığı ekonomik yaptırımların önceki yaptırımlara göre detaylı olması dikkat çekiyor. Yeni yaptırımlarda yurt dışında işçi olarak çalışan Kuzey Korelilerin kendi ülkelerine para göndermesi engellenecek ve Kuzey Kore devlet yetkilileri ile para ilişkisi olan kişilerin banka hesapları dondurulacak.

Foto: Reuters


Obama’nın Kongre’ye gönderdiği mektupta her ne kadar "Yaptırım kararı, Kuzey Kore halkından ziyade Kuzey Kore yönetimini ve onun ABD ile diğer ülkeleri tehdit eden eylemlerini hedef alıyor." ifadeleri yer alsa da, son yaptırımlardan Kuzey Koreli halkın birinci derecede etkileneceğini belirtiliyor.

CİHAN