Reuters'da yer alan habere göre, Irak'ta Türk askerinin de bulunduğu Başika kampına dün akşam Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının saldırı girişiminde bulunduğu, ve herhangi bir kayıp yaşanmadığı belirtildi. Edinilen bilgilere göre, Türk askerinin karşılık vermesi sonucu 17 IŞİD militanı hayatını kaybetti.

Türk Silahlı Kuvvetleri, iki yılı aşkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika’da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğitiyor.


Reuters'ın askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre, dün akşam saat 20:00-23:00 saatleri arasında Başika kampına yönelik bir saldırı girişimi gerçekleştiği ve kamptaki Türk askerleri tarafından bu saldırıya anında karşılık verildiği bildirildi.

17 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ


Saldırıda ölen ya da yaralanan asker olmadığını belirten askeri kaynaklar, Türk askerinin karşılık vermesi sonucunda yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre 17 IŞİD militanın öldürüldüğünü kaydetti.

IŞİD'İN İLK SALDIRISI DEĞİL


Türk askerlerinin IŞİD'e karşı savaşan Irak milli muhafızlarına eğitim vermek üzere gittiği Başika kampına daha önce de IŞİD tarafından saldırılar düzenlenmiş ve yaralanan Türk askerleri olmuştu.

Türkiye'nin bu kamptaki askerlerin güvenliğini sağlamak üzere gönderdiği takviye askerler ise Türkiye ve Irak arasında krize neden olmuş, Ankara bu takviye askerleri tepkiler üzerine Irak'ın kuzeyindeki bölgelere çekmişti.

IŞİD’in bu son saldırısından önce ABD Başkanı Barack Obama, Türk askerinin Başika’dan geri çekilmesi yönünde mesaj vermişti.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?


IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

MUSUL ESKİ VALİSİNDEN SALDIRILARA YALANLAMA


Musul eski valisi ve Heşdi Vatani (Gönüllü askerler) Başkanı Esil Nuceyfi, IŞİD’in Başika kampına saldırdığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Cihan Haber Ajansı'na konuşan Nuceyfi, "Başika kampına hiçbir saldırı düzenlenmedi. Dün IŞİD'in kampa saldıracağı yönünde duyumlar almıştık. IŞİD’in mevzileri Peşmerge ve Heşdi Vatani birlikleri tarafından bombalandı. IŞİD’in bir havan topu bile kampımıza isabet etmemiştir. Türk askerleri ve Heşdi Vatani birliklerinden kimse yaralanmamıştır."dedi.