Fas’ta tatil yaparken ayağını kıran ve tedavi olmak için apar topar İsviçre'ye giden eski Katar emiri Şeyh Hamad bin Halife es-Sani ve ailesinin özel uçakları, gece uçuş yasağı olmasına rağmen Zürih Havalimanına indirildi. Yaşananların ortaya çıkmasının ardından İsviçre makamları, es-Sani ve ailesine 'gürültü cezası' kesti.



Ali GÜLEN /FRANKFURT


Gece 12:00’de başlayan yasağa aldırmayan eski Katar şeyhinin uçağı, 26 Aralık günü saat 00:31’de Zürih’e indi ve 64 yaşındaki eski Katar şeyhi hastaneye kaldırıldı. Şeyhin ardından kraliyet ailesinden iki uçak daha Katar’dan İsviçre'ye doğru yola çıktı. Sonradan gelen iki uçak da sabaha karşı ve yine gürültü yasağı nedeniyle uçuşa izin verilmeyen saatte alana indi. Diğer 6 uçak ise normal saatlerde İsviçre'ye geldi.

KATAR ŞEYHİ VE AİLESİNE 'GÜRÜLTÜ CEZASI'


İsviçre Hava Kuvvetleri uçağın inmesiyle ilgili olarak, 'hastalık istisnası' açıklamasında bulundu. Açıklama üzerine İsviçre ayağa kalktı. Yaşananlar sonrası, Zürih Havalimanı yönetimine şikayet yağdı. Bunun üzerine toplanan havaalanı yönetimi, Katar eski şeyhine ve ailesine 'gürültü cezası' kesilmesine karar verdi.

Katar eski şeyhi ve ailesine, üç uçak için 13.940 İsviçre frankı ceza kesildi. Faturanın 7.090 frankı şeyhin uçağı için, 4.580 frankı ise aileye ait 2 uçak için kesildi. Faturaya gerekçe olarak, "Gece uçuş yasağını ihlal; Ek gürültü cezası; Ülke havaalanı vergisi; Doğayı kirletme vergisi" yazıldı.


KİŞİSEL SERVETİ 2.5 MİLYAR EURO


Uçuş için yüzbinlerce frank harcayan, kaldığı Schulthess Klinik’e kendisi ve ailesi için yüklü miktarda harcama yapan al-Thaini için bu ceza oldukça düşük bir miktar.

Şeyh es-Sani'nin kişisel serveti 2.5 milyar dolar, ailesinin serveti ise 35 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Holdingleri ve fonları aracılığıyla es-Sani ailesi, tüm dünyadaki yatırımlarını kontrol ediyor. El Cezire televizyonunun sahibi olan es-Sani’nin Katar Holding’i, Alman Volkswagen firmasının yüzde 17’sini elinde bulunduruyor.

İsviçre’deki devlet fonlarının 4.98’i Katar eski emiri es-Sani’nin elinde bulunuyor. Ayrıca Credit Suisse’nin yüzde 13.59 hissesi ile Rohstoff-Multi Glencore Xstrata firmasının yüzde 8.42’si yine es-Sani'nin elinde.


BLICK: "KATAR, TAŞ DEVRİ İSLAMININ YAŞANDIĞI ÜLKE"


Katarlı ailenin İsviçre’de çok sayıda lüks oteli bulunuyor. Katar’ın şu anki emiri olan Tamim bin Hamad es-Sani de İsviçre’ye milyar dolarlar akıtıyor. Yatırımlarının dışında Katar emiri, ülkedeki İslam Konseyi’ni (IZRS) finanse ediyor.

İsviçre’de yayınlanan Blick gazetesi Katar’ı tanıtırken, 'Taş devri islamının işlediği ülke' tanımını yaptı. Gazete, ülkede şeriat kurallarının işlediğini ve FIFA Başkanı Sepp Blatter’in 'eşcinsel futbol turnuvası' talep ettiği için ülkeye girişinin yasak olduğunu yazdı.

Katar eski emiri şeyh Tamim bin Hamad bin Halife es-Sani, geçen yıl Erdoğan'ı 1 milyon dolarlık Mercedes'le havaalanında karşılamıştı.