Afrika’nın güney batısındaki Namibya, çölüyle ve Atlas Okyanusu’na açılan İskelet Sahili ile ünlü. Aklınıza gelecek son şey bu ülkenin, dünyanın buzul çağına ilişkin ipuçlarını taşıyor olmasıdır. Ama 20 yıl önce jeologlar tam da burada gezegenimizin en olağandışı olaylarından birine dair işaretlere rastladı, dünyanın kartopundan ibaret olduğunu gösteren işaretlere.



Jeolog Paul Haoffman ve ekibi 1990’larda Namibya’nın kızgın çölünde rastladıkları kayaların önemini keşfetmiş, ondan sonra da Dünya’nın sırlarını çözmek için hemen hemen her yıl oraya gitmişti. Bir zamanlar bilim insanları “Kartopu Dünya” teorisini saçma bularak reddediyordu. Bu teoriye göre 700 milyon yıl önce bütün gezegen o kadar soğumuştu ki buzullar kutuplardan ekvatora kadar yayılmıştı. Yani Dünya dev bir kartopu görünümündeydi ve on milyonlarca yıl boyunca bu halde kalmıştı.

Namibya’da elde edilen bulgular işte bütün bunları doğruladı. Çöldeki kayalıklar, bir zamanlar okyanusun tabanında biriken tortulardan oluşuyordu. Bu kayalar buzullara dair veriler içeriyor. Buna göre dünyamız 700 milyon yıl önce buzlarla kaplıydı.

welwitschia


Namibya’nın kurak iklimine uyum sağlamış çok ilginç ve muhteşem bitkiler de bulunuyor. Bunlardan biri, sadece iki yaprağı olan ve hep büyüyen welwitschia adlı bitki. Ortalama ömrü 500-600 yılı bulan bu bitkinin bazı örneklerinin 1000 yaşında olduğu görüldü.

BBC