Obama yaptığı basın toplantısında, İngiltere’nin 23 Haziran’da Avrupa Birliği (AB) üyeliği kaderini belirleyecek referanduma yönelik Ada’nın birlikte kalmasından yana olduğunu söyledi.

Obama, Cameron’la ikili görüşmesinin ardından İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İçişleri Bakanı Theresa May, Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Savunma Bakanı Michael Fallon’la da toplu bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından iki liderin düzenlediği basın toplantısında konuşan Obama, dostu ve müttefiği olarak gördüğü İngiltere’nin, 28 üyeli Avrupa bloğuyla dünya sahnesindeki yerini büyüttüğünü vurguladı. Obama ayrıca, İngiltere’nin AB’den çıkmayı tercih etmesi halinde ticari anlaşmalardaki önceliğini kaybedeceğini de sözlerine ekledi.

OBAMA: İNGİLTERE, ABD İÇİN ARKA SIRALARA DÜŞER

Basın toplantısında İngiltere ve ABD arasında “özel bir ilişki” olduğunu kaydeden ABD'li lider, ülkesiyle AB’nin yaptığı ticaret anlaşmalarını hatırlatarak, İngiltere’nin AB’den çıkması halinde “arka sıralara gerileyeceğini” ifade etti.

Obama, “İngiltere-ABD ticaret anlaşmaları olabilir ancak yakın zamanda söz konusu olabileceğini söyleyemem çünkü Amerika’nın odak noktası her zaman ticaret anlaşmaları sağlayabilmek için AB gibi büyük bloklar olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Obama, İngiltere’nin AB üyeliğine ilişkin görüşleri üzerine Ada’nın AB’den ayrılmasını destekleyenler tarafından eleştirilmesine yönelik tartışmaların bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.

CAMERON: DAEŞ’LE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

İngiliz Başbakanı Cameron ise Suriye ve Irak’ta ABD öncülüğündeki koalisyonla birlikte DAEŞ’le mücadeleye devam edileceğini kaydetti. İngiltere ve ABD arasında oluşan güçlü ilişkilere dikkat çeken Cameron, iki ülkenin küresel ekonomilerinin “en hızlı” büyüyen ekonomiler olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın İngiltere’yi ziyareti üç gün sürecek. Obama çifti, Cambridge Dükü William ve eşi Kate’in davetlisi olarak
akşam yemeğine katılacak.

CİHAN