Bahar aylarında nasıl doğa uyanıp yenileniyorsa bedenimizde birtakım tepkilerle kendini yeni döneme adapte etmeye çalışıyor. Mevsimsel duygudurum bozukluğu (SAD) ya da popüler söylemiyle bahar yorgunluğu, kıştan yaza geçmekte olduğumuz şu günlerde 7den 70 ‘e herkesi etkiliyor. Uzmanlar, özellikle 8. ve 12.sınıf öğrencilerinde TEOG ve LYS öncesi bahar yorgunluğuna bir de sınav stresi eklendiğine dikkat çekerek aileleri uyarıyor.


Uzmanlar,  özellikle 8. ve 12.sınıf öğrencilerinde TEOG ve LYS öncesi bahar yorgunluğuna birde sınav stresi eklendiğine dikkat çekiyor.


Çocuklarda ve gençlerde görülen bahar yorgunluklarının başlıca belirtileri ruh halinde görülen değişiklikler. Sebepsiz üzüntü, sinirlilik hali, umarsızlık, motivasyon eksikliği ve konsantrasyon güçlüğü günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, anne babaların bu dönemde dikkatli olması, bahar yorgunluğuna çok benzer bu belirtilerin genel ergenlik sıkıntıları ile karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Ortalama 1 hafta ile 1 ay arasında değişen sürelerle çocuklarda görülebilecek bu değişiklikler gün ışığının fazlalaşması ve günlerin uzamasıyla birlikte kendiliğinden geçebiliyor. Eğer çocuğunuzda yorgunluk sinirlilik durumları uzun süreli devam ediyorsa bu durumda bir uzmana başvurulması öneriliyor.


İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanı Dilek Ateş, okul çağındaki çocuklarda sınavların oldukça yoğun olduğu şu günlerde özellikle 8. ve 12.sınıf öğrencilerinde TEOG ve LYS öncesi bahar yorgunluğuna bir de sınav stresi eklendiğini belirtiyor.  

Ateş, kısa dönemli yorgunluk ve bıkkınlık durumlarında ailelerin çocukları için uygulayabileceği ipuçlarını da şöyle sıralıyor:

- Çocuğun ya da gencin duygularını paylaşması için konuşma ortamları hazırlamak. Birlikte kahve içmek ,yürüyüş yapmak vb...,

- Yaz için tatil planı yapmak. Tatil geleceğe olan umutları canlandırıcı ve güzel duyguları tetikleyici bir etki yapar,

- Açık renkli ve ve yazlık kıyafetleri çıkarmak dolabı temizlemek, özellikle renkli kıyafetleri ön plana çıkartmak,

- Evde ve dışarda güneşin olumlu enerjisini almak amacıyla perdeleri açmak bahçeyle ve saksılarla ilgilenmek, çiçek dikmek,

- Yaşamın içine müziği katmak evde müzik çalmak ya da müzik aleti çalmayı özendirmek,

- Sanatsal aktiviteler resim yapmak elişi ile uğraşmak,

-  Arkadaşlarıyla ev partileri düzenlemek,

-  Evcil hayvanlarla zaman geçirmesini sağlamak,

-  Başarılarını ön plana çıkarmak, iyi yaptığı konularda motive etmek.