YÖK, Başbakanlık işbirliği ile ülkemize göç etmek zorunda kalan ve Türkiye'de üniversiteler, araştırma merkezleri ve benzeri kurumlarda çalışmak isteyen akademisyen ve araştırmacıların bilgilerinin tek bir noktadan toplanacağı, güncelleneceği web tabanlı bir uygulama geliştirdiklerini duyurdu. YÖK'ün yeni projesi 'Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi'ni (YABSİS),  Kilis Üniversitesinde Türk ve Suriyeli öğrenci ve akademisyenlerle biraraya gelen Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tanıttı.


Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan akademisyen ve araştırmacıların bilgileri YÖK Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi'nde (YABSİS) toplanacak.


 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, beraberindeki bazı YÖK üyeleri ile Kilis’e bir günlük ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretine Kilis Valiliği ile başlayan Başkan Saraç ve beraberindeki heyet sırasıyla Kilis Öncüpınar Konteyner Kentini (Suriyeli Sığınmacı Mülteci Kampını) gezdi.  Prof. Saraç Kilis Üniversitesindeki toplantıda Türk ve Suriyeli öğrenci ve akademisyenlerle biraraya geldi. YÖK'ün yeni projesi YÖK Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi'ni (YABSİS) de tanıttı. YÖK YABSİS yarın erişime açılacak.

"YÜKSEKÖĞRETİMİMİZİN ULUSLARARASILAŞMASINA KATKI SAĞLAYACAK" 

YÖK başkanı Saraç, yeni projeleri YÖK Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi (YABSİS) ile ilgili şunları söyledi:

“Burada yarın hizmete sunacağımız bir projemizden de bahsetmek istiyorum. Bu proje de Yeni YÖK’ün ülkemizin akademik ve bilim hayatı için hizmete sunduğu YÖK Akademik ve YÖK Program Atlası gibi veri tabanlı yeni bir projedir ve yine bir ilktir. Bu projeye 'YÖK -Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi (YABSİS)' adını verdik.

Başbakanlığımızla işbirliği yapılarak ülkemize göç etmek zorunda kalan ve Türkiye'de üniversiteler, araştırma merkezleri ve benzeri kurumlarda çalışmak isteyen akademisyen ve araştırmacıların bilgilerinin tek bir noktadan toplanacağı, güncelleneceği web tabanlı bir uygulama geliştirilmiştir. Uygulamaya https://cv.yok.gov.tr/ adresinden erişilebilecektir.

Uygulama ile savaş gibi olumsuz nedenlerle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan akademisyen ve araştırmacıların veri tabanını oluşturmak, sürekli olarak güncellemek ve ihtiyaç halinde mesleklerini ülkemizdeki ilgili mevzuat çerçevesinde icra etmelerine imkân sağlamak amaçlanmıştır.

Fakat burada şunu da ifade etmek isterim. Bu portal başlangıç olarak her ne kadar savaş ve iç karışıklıkların yaşandığı ülkelerin akademisyen ve araştırmacıları için kurgulanmış olsa da çok yakın bir zamanda yurtdışından ülkemize gelmek isteyen bütün yabancı akademisyen ve araştırmacılara yönelik olacaktır.

Toplanan bilgiler, tasnif edilerek başta üniversitelerimiz olmak üzere ilgili kurumlara iletilecek, bu kurumlar, ihtiyaçları halinde portala müracaat eden akademisyen ve araştırmacılar ile, onların iletişim bilgileri üzerinden bizzat irtibata geçeceklerdir. Dolayısı ile bu hizmet yükseköğretimimizin uluslararasılaşmasına da büyük katkı sağlayacaktır.

Yeni ve yenilikçi YÖK olarak sunduğumuz bu hizmetin yükseköğretimimizin bölgesel bir cazibe merkezi halini alması yolunda attığımız adımlara hız kazandıracağını umuyoruz. Sisteme e-posta adresi ve cep telefonu numarası kullanılarak girilmektedir. Cep telefonuna gelen mesajın kaydedilmesi sonrasında bilgi girişi yapılabilmektedir.”

Uygulamada kişi ile ilgili olarak:

- Kişisel Bilgiler

- Eğitim Durumu

- İş Tecrübesi

- Akademik Yayınlar

-  Yabancı Dil