AYDIN DEMİR / SÖZCÜ

Son yıllarda fiyatı iki katına kadar çıkan zeytinyağında fiyat kavgası yaşanıyor. Türkiye’nin en önemli yağ üretim merkezlerinden Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Adnan Bosnalı ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği eski Başkanı Gürkan Renklidağ, zeytinyağı fiyatları nedeniyle karşı karşıya geldi. ATB Başkanı Bosnalı, zeytinyağındaki fiyat artışında iklim değişikliği sonucu düşen zeytin rekoltesinin etkili olduğunu söyledi. Zeytinyağı fiyatının yaza doğru daha da artacağını belirten Bosnalı, “Dünya zeytin ağaçları iklim değişikliğinden dolayı 10 yıldır az mahsul veriyor. Ürün hep dünya ihtiyacının altında kalıyor. O yüzden fiyatlar arttı. Bu iklim düzelecek, ağaçlar yeşerecek. Biz olmasak da çocuklarımızın veya onların çocukları bu mahsulleri ancak görür” dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği eski Başkanı Gürkan Renklidağ, Adnan Bosnalı’ya tepki gösterdi. Şu anda Türkiye’nin İspanya’dan zeytinyağı ithalatı yaptığını kaydeden Renklidağ, “Spekülatörler, olumsuz açıklamalarla zeytinyağı fiyatlarını yükseltiyor. Yerli üreticiyi perişan eden, Türkiye’nin ihracatına darbe vuran sahte zeytinyağı imalatçıları ile mücadele edeceklerine, ‘fiyatlar yükselecek’ diye açıklama yapıyorlar” eleştirisinde bulundu. Restoranlarda zeytinyağı diye sunulan yağların, pirinçyağı ve pamukyağı karışımı ürünler olduğunu iddia eden Renklidağ şunları söyledi:

“Zeytinyağı diye insanlara zehir yediriyorlar. Türkiye’de bilinen markalar dahi bunu yapıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, anlı şanlı markaları zaten açıkladı. Bu firmalar bakanlık tarafından teşhir edildikleri halde halen hileli yağ satışına devam ediyor. Hileli satış yapanlara nitelikli dolandırıcılıktan ceza verilmeli.”