ASUMAN ARANCA/ANKARA
Refah-Yol hükümetini devirmeye çalıştıkları iddiasıyla 103 kişinin yargılandığı 28 Şubat davasında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'yı suçladı ve ''Bizi yalnız bıraktı'' dedi. Bir, Fetullah Gülen örgütünün tehdit olduğunu ilk kez Genelkurmay'ın tespit ettiğini de  söyledi.

FOTO: DHA - KARADAYI BİZİ YALNIZ BIRAKTI


Dosyadaki "Batı Eylem Planı" isimli belgeyi inceleyen Çetin Doğan ise, "Montaj söz konusu. Sahte olduğunu bizzat yazışmalardan anlaşılabilir" deyince Mahkeme Başkanı evrakın TSK'dan gönderildiğini anımsattı. Bunun üzerine Doğan, "Kumpasçılar halen TSK'da. Adli müşavirlikte... Kumpasın elemanları sabittir" dedi. Avukat Ali Fahir Kayacan da, "Adli Müşavir Muharrem Köse'nin adı TSK'daki Fetulllahçı yapının başı diye konuşuluyor" ifadelerini kullandı.

SAHTE BELGE TARTIŞMASI
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tanık olarak ifadeye çağrılan, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ve dönemin ana muhalefet partisi lideri Mesut Yılmaz sağlık raporu sunarak duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Fevzi Şingar, sanıklara yöneltilen suçlamanın dayanaklarından olan Batı Eylem Planına ilişkin belgeyi göstererek, Çevik Bir ve İdris Koralp'den imzanın kendilerine ait olup olmadığını sordu. Her iki isim de imzaların kendilerine ait olmadığını, yazışmanın da askeri yazışma kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

FOTO: DHA


ADLİ MÜŞAVİRE FETÖ SUÇLAMASI
Mahkeme Başkanın, belgenin Genelkurmay Adli Müşavirliğinden geldiğini hatırlatması üzerine, Çetin Doğan "Kumpasta birlikte hareket edildiği sabit... Adli müşavirlikteki kumpasın elemanları da sabittir. Bunun delil niteliği bulunmamaktadır. Silahlı Kuvvetlerin içinde kumpas üyeleri mevcuttur. Çok yorulduk. Sağlığımızdan kaybediyoruz. Halen suçluluk damgası altında bulunmam beni eziyor. Sağlımı kaybediyorum" dedi.

FETÖ'NÜN TSK'DAKİ BAŞI
Sanık avukatlarından emekli Hava Hakim Albay Ali Fahir Kayacan ise, Askeri Savcılıkta bir FETÖ soruşturması yürütüldüğünü belirterek, suçlamada bulundu ve ''TSK içinde FETÖ yapılanmasına ilişkin bir soruşturma var.. Askeri Yargıtay üyelerinin gizli tanık olarak verdikleri ifadeler mevcut. Çeşitli yayınlarda Genelkurmay Adli müşavirliğin ismi zikredilerek Fetullahçı yapılanmanın TSK’daki başı olduğu iddiası var" dedi.

ADLİ MÜŞAVİRE SUÇ DUYURUSU
Sanık avukatlarından Erhan Tokatlı da, Genelkurmay Adli Müşavirliğinin Balyoz, Casusluk davalarında da benzer sahte belgeler gönderdiğini iddia ederek, "Genelkurmay adli müşavir olan şahıs hakkında suç duyurusunda bulundum" dedi. Müşteki avukatlarından Hüsnü Tuna'nın "Gülen, 28 Şubat’ın ortağıdır, Çevik Bir o döneme kimlerle ne görüşmeler yaptığını açıklasın" sözlerine yanıt veren Çevik Bir, şöyle konuştu:

"FETÖ’nün bir tehdit olduğunu ilk Genelkurmay tespit etmişti. O dönemde 5 milyar dolar mal varlığı bulunduğunu biz belirledik. Bunu ilgili birimlere bildirdik. Bunun üzerine Fetullah Gülen bana bizim okullarımızı alın diye mektup yazdı. Okullarımız masum demeye getiriyordu hepsi bundan ibaret"

KENAN PAŞA'YA MEKTUPLAR GELİYORDU
Müşteki avukatlarının Çevik Bir’in 12 Eylül Askeri darbesini gerçekleştiren Kenan Evren’in özel kalemi müdürü olduğu yönündeki eleştirilerine de, Bir '' Evet bubunla iftihar ederim. Kenan paşa vatansever devletini, milletini, seven müthiş bir aile babasıydı. Çok şey öğrendik kendisinden. O zamanlar özel kaleme çuvallar dolusu mektuplar geliyordu. İsim vermek istemem ama tanınmış siyasiler haftada kendisini 3-4 defa ziyaret edip etki yapmaya çalışıyorlardı. Bunları da gözlerimle yaşamış bir insanım" cevabını verdi.

ERGENEKON VE BALYOZ KARARLARI İSTENDİ
Savunmaların ardından mahkeme heyeti Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz’ın dinlenilmesi için yeniden çağrı çıkarılmasına hükmetti. Eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Salim Dervişoğlu, eski Jandarma Genel Komutanlarından F. Özden Boztepe ile İş adamı Cavit Çağlar, eski DYP milletvekili Cefi Kamhi, Gazeteci İlknur Çevik  gibi isimlerin tanık olarak dinlenilmesine karar verdi