Zeynep GÜRCANLI/SÖZCÜ
Başbakan Ahmet Davutoğlu AB zirvesi için Brüksel'e her gittiğinde, Avrupa'ya ağır eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez de Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının, gerginliğe dönüşmesine neden oldu.

 

DAVUTOĞLU TOPLANTIDA, ERDOĞAN ELEŞTİRİDE
AB ile yaşanan "PKK geriliminin" fitilini ateşleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan, sabah  Başbakan Ahmet Davutoğlu Brüksel'de AB liderleri ile toplantı halindeyken, AB'yi terörle mücadele konusunda Türkiye'ye "dürüst davranmamakla" suçladı, buna gerekçe olarak da, Davutoğlu'nun toplantıya katıldığı yerin çok yakınında kurulan PKK çadırını gösterdi.

Erdoğan, katıldığı Çanakkale törenleri sırasında yaptığı konuşmada şöyle dedi;
"Ankara’da patlayan bombanın, terör örgütü yandaşlarına şov yapma imkanının sağlandığı Brüksel’de patlamaması için hiçbir sebep yok. AB ülkelerinin aymazlık içinde olmaları, mayın tarlasında dans etmek gibidir. Bunun kaçınılmaz bir son olduğu da açıkça ortadadır. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir. Aynı bombalar sizin şehirlerinizde patladığında bizi anlayacaksınız ama o zaman çok geç olacak."

 

AB YANITI, DAVUTOĞLU'NUN YANINDAN VERDİ
Erdoğan"ın "dürüst olan dürüst" sözlerine yanıt ise, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den akşam saatlerinde, üstelik Davutoğlu ile ortak basın toplantısı sırasında geldi.

Juncker, bir gazetecinin Davutoğlu'na sorduğu "Siz çok önemli bir gün dediniz” ama Sayın Erdoğan “Avrupa Türkiye’ye ders vermekten vazgeçsin” dedi. Size mi inanmalıyız yoksa Sayın Erdoğan’a mı?" sorusuna karşılık, isim vermeden Erdoğan'a yüklendi.  "söylemlerinizi seçerken, aşırılıktan kaçınmak gerekir" diyerek, Cumhurbaşkanı'nın sabahki sözlerine tepkisini dile getiren Juncker, şöyle dedi;"Teröre verdiğiniz kurbanlar konusunda acınızı paylaşıyorum. Ancak rencide edici görüşlerin söylenmesi normalliği ortadan kaldırır. Ve şu anda söylemlerinizi seçerken aşırıcılıktan kaçınmak gerekiyor"

 

DAVUTOĞLU DURUMU KURTARMAYA ÇALIŞTI
Davutoğlu ise, basın toplantısında yaşanan gerginlikte "durumu kurtarmaya" çalıştı.

Kendisinin AB liderleri ile çalışmasını "gerçeğin bir yüzü" olarak nitelendiren Davutoğlu, Erdoğan'ın çıkışını ise, "Erdoğan gerçeğin başka bir yüzünü açıklıyordu" sözleriyle açıkladı. Davutoğlu, "Bazı Avrupalılar göçmenlerin Avrupa’ya girişini engelliyorlar. Bazı Avrupalılar bozuk paralarını atıyorlardı göçmenlere. Kuşlara yem atar gibi para atıyorlardı. Müslümanların Avrupa’da yeri yok" diyen Avrupalılar vardı. Bazı gazeteciler de göçmenlere tekme atıyordu. Bu da gerçeğin başka bir yüzü" dedi.

 

AB KOMİSYONU BAŞKANI TUSK DA TEPKİ GÖSTERDİ
Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı'nın sözlerini "gerçeğin bir yüzü" diye yorumlamasına ise, AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk tepki verdi.

"Benim de bazı yorumlarım olacak Avrupa’nın diğer yüzüne yönelik" diyen Tusk, mültecilerin Türkiye'den Avrupa'ya gelmeye çalıştıklarına vurgu yaparak, "Mülteciler en fazla buraya gelmek istiyorlar. Çünkü biz en hoşgörülü toplumları barındırıyoruz. İşte bu yüzden düzensiz göçü yönetmek istedik. Biz en açık ve en hoşgörülü kıta olarak kalmaya devam etmek istiyoruz" dedi.

Ardından son "ayarı", diplomatik bir dille bizzat Davutoğlu'na veren Tusk, "Gözlemlerinizi takdirle karşılıyorum. Avrupa dünyadaki tüm göçmenleri varış noktasıdır ve bu rastlantı değildir" diye konuştu.

 

DAVUTOĞLU ALTTAN ALDI; SAYGILARIMI SUNARIM...
AB yetkililerinin bu çıkışları üzerine Davutoğlu çareyi alttan almakta buldu ve basın toplantısını, "Belçika krallığına ve Belçikalı dostlarımıza da saygımızı ifade etmek isterim. Eleştirilerimizin Avrupalı dostlarımızı rencide etmemesi lazım" sözleriyle bitirdi.