Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dış politikada "imzasını attığı", AB ile vize muafiyeti öncesinde, Türkiye adeta "kendi ayağına" sıktı. Avrupa Birliği'nin "vize muafiyeti" önerisini görüşeceği kritik zirveden hemen önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "barış bildirisine" imza koyan akademisyenler hakkında çok sert konuştu. İmzacı üç akademisyen tutuklanırken, 25 yıldır Türkiye'de olan İngiliz akademisyen ise sınırdışı edildi. Böylece, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hem AB'ye, hem de Türk halkına verdiği "demokrasinin standartlarını yükselteceğiz" açıklaması da boşa çıktı. Türkiye'de yaşanan bu gelişmeler ile, "Davutoğlu'nun mirası" olarak dış politika tarihine geçecek "Türk vatandaşlarına Avrupa'da vize muafiyeti" de zora girmiş oldu.

Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

 

FOTO:DHA- Erdoğan'ın açıklamaları sonrası yurt çapında terör operasyonlarına hız verildi.

ERDOĞAN KONUŞTU, TUTUKLAMALAR GELDİ


AB'nin Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunu açıp açmayacağına karar vereceği kritik zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, "barış için akademisyenler" bildirisine imza koyan akademisyenler hakkında çok sert konuştu. Erdoğan sadece bununla da kalmadı. Hem HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için siyasi partilere "birlik olun" çağrısı yaptı hem de Meclis'ten gazetecilerin, sosyal medyada tweet atanların bile "terörist" sayılmasının önünü açacak, terör tanımını değiştirecek yasa değişiklikleri yapılmasını istedi.  Erdoğan'ın bu çağrılarından hemen sonra ise, savcılar harekete geçti. "Barış için akademisyenler" bildirisi imzacılarından üç akademisyen, tutuklanarak cezaevinde konuldu.

FOTO:DHA- İngiliz akademisyen Chris Stephenson sınır dışı edildi.

ÇANTASINDAN NEVRUZ DAVETİYESİ ÇIKTI DİYE...


Üç akademisyene destek vermek için adliyeye giden, 25 yıldır Türkiye'de bulunan İngiliz akademisyen Chris Stephenson ise adliyede gözaltına alındı.
Adliyedeki arama sırasında "çantasından Nevruz kutlaması davetiyesi çıktığı" gerekçesiyle gözaltına alınan İngiliz akademisyen, daha sonra serbest bırakılmıştı. Ancak savcılık, Stephenson için "sınır dışı edilmesi" kararı verince, İngiliz akademisyen dün polis eşliğinde uçağa bindirilerek, Türkiye'den gönderildi. Stephenson, sınır dışı edilirken attığı tweetle de, "havaalanında sınır dışı ediliyorum. Yarın idari mahkemesine dönüşüm için başvuru yapılacak" bilgisini paylaştı.

FOTO:DHA - Başbakan Davutoğlu, Mart ayı başında gittiği Belçika'da AB liderleriyle "Kayseri pazarlığı" yapmıştı.

DAVUTOĞLU, "DEMOKRASİ STANDARTLARINI YÜKSELTECEĞİZ" DEMİŞTİ


Türkiye'de yaşanan tüm bu gelişmeler tam da Türkiye'ye "basın ve ifade özgürlüğü" konusunda sesini yükselten AB'nin tepkilerine karşı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "demokrasi standardını yükselteceğiz" 'teminatından' sonra yaşandı. Davutoğlu, bu hafta başında yaptığı açıklamada, "terörle etkili mücadele edeceğiz, diğer yanda da demokrasinin standartlarını yükselteceğiz” diye konuşmuştu.

FOTO:DHA - Merkel de Türkiye'deki son gelişmelere tepki gösterdi.

MERKEL BİLE TERKETTİ!


Avrupa Birliği zirvesinden Türk vatandaşlarına Haziran sonunda vize muafiyeti kararı çıkması, Suriye, Rusya ve Irak politikaları nedeniyle büyük eleştiri altındaki Ahmet Davutoğlu için siyaseten çok önemli bir kazanım olacak, vize muafiyeti "Davutoğlu'nun mirası" olarak tarihe geçecekti. Ancak Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarıyla tetiklenen gelişmeler sonucunda, Davutoğlu'nun AB'ye önerdiği vize muafiyeti paketinin Avrupa'daki en büyük destekçisi Almanya Başbakanı Angela Merkel bile sessiz kalamadı.

Türkiye'de birbiri ardına yaşanan gazetelere el koyma, gazetecilerin hapse atılması gibi gelişmelere ya sessiz kalan, ya da çok kısık sesle tepki gösteren Merkel bile akademisyenlerin tutuklanması ve İngiliz akademisyenin sınırdışı edilmesinin ardından, Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü konusunda sesini çıkartmak zorunda kaldı. Merkel, AB zirvesinde "Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğünü gündeme getireceğiz" dedi. Merkel sadece bununla da kalmadı; Kürt meselesinin de AB zirvesinde masaya yatırılacağını bizzat açıkladı.