Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valiliği'nde, Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan canlı bomba saldırısına ilişkin brifing aldı. Davutoğlu, "Saldırganın kimliği tespit edildi. Bugün 4 ayrı gözaltı daha oldu. Saldırganın DEAŞ bağlantısı tespit edildi" dedi.



Başbakan Davutoğlu, brifingin ardından saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Sadece İstanbul'a, Türkiye'ye değil, bütün insanlığa saldırı mahiyetindeki bu terör eylemi dolayısıyla hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyorum. Bugün bizzat gelerek hem yaralıları ziyaret ettim hem olay yerinde doğrudan bilgi aldım hem de biraz önce İstanbul güvenliğinden, huzurundan sorumlu bütün yetkili arkadaşlarla ve bakanlarımızla birlikte kapsamlı bir brifing aldım" diye konuştu.

"TERÖR İNSANLIĞI TEHDİT EDEN BİR OLGUDUR"

Hastanelerde tedavi gören yaralıları ziyaret ettiğini söyleyen Davutoğlu, 6 hastanın taburcu edildiğini belirtti. Davutoğlu, "Terör olgusu artık ülkelerden ve şehirlerden bağımsız olarak dünyanın her yerinde bütün insanlığı tehdit eden bir olgudur. Bu münferiden İstanbul'da ve Türkiye'de deği,l bütün önemli şehirlerde, bütün ülkeleri kaygılandıran, alarm halinde tutan bir husustur. Paris'te, Londra'da, New York'ta, Madrid'de yaşadığımız terör eylemleri açık bir şekilde bunun bütün insanlığı ilgilendiren ciddi bir meydan okuma olduğunu gösteriyor. Dün böyle bir olayda maalesef 10 yabancı uyruklu misafirimizi kaybettik. 15 yaralımız vardı. Bugün kendilerini ziyaret ettim. Kendilerine 78 milyon Türkiyelinin kendilerine ev sahibi olduklarını ve kendilerini misafir olarak görmeleri hasebiyle de derin üzüntü duyduklarını bir kez daha ifade ettim. 6 hastamız şu anda hastanelerimizde, diğer hastalar taburcu edildiler. 6 hastayla ilgili olarak da itinayla bütün çalışmalar yürütülüyor" açıklamasında bulundu.

"GÜVENLİK BRİFİNGİNDE TEK TEK BÜTÜN DETAYI ARKADAŞLARA SORDUM"

Olayın oluş seyriyle ilgili güvenlik brifinginde tek tek bütün detaylar hakkında bilgi aldığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Gerek hastalar gerek ilgili bütün taraflar Türkiye'nin özellikle de sağlık birimlerimizin olaya müdahalesindeki etkin ve çabuk tutumu dolayısıyla teşekkürlerini bize ifade ettiler. Aynı şekilde emniyetimizin aldığı tedbirler, savcılığımızın Adalet Bakanlığımızın olayın bir an önce soruşturulması yönünde attığı etkin adımlar Türkiye'de bu tür kriz anlarında çabuk işleyen, doğrudan neticeye ulaşan bir mekanizmanın kurulmuş olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Olayın oluş seyri esnasında, öncesinde ve sonrasında herhangi bir aksaklık söz konusuysa, ki biraz önce güvenlik brifinginde tek tek bütün detayı arkadaşlara sordum, bütün bilgileri aldım, ayrıca bahsedeceğim diğer hususlarla ilgili olarak da İstanbulumuzun huzur ve güven şehri olması konusunda da gerekli talimatları ve çalışmaları kendilerine ilettim."

"4 AYRI GÖZALTI DAHA OLDU"

Saldırganın kimliğinin tespit edildiğini belirten Davutoğlu, bugün de saldırıya ilişkin 4 gözaltı daha olduğunu açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Saldırganın kimliği tespit edildi. Bugün bu çerçevede 4 ayrı gözaltı daha oldu. Saldırganın Türkiye'ye giriş yolu, bütün kontakları, arka plandaki ilişkileri konusunda aldığım bilgiler, bu meselenin görünür yüzünün dışında, bazı önemli unsurlar ve perde arkası etkin aktörler olabileceği kanaatimizi pekiştirdi. Saldırganın DEAŞ bağlantısı tespit edildi. DEAŞ artık öyle bir örgüt ki, bir piyon, bazen de kamufle edilebilecek bazı eylemlerin rahatlıkla kullanılmasını sağlayan ara bir örgüt. Bir taşeron. Şimdi hedefimiz haince, alçakça Türkiye'ye saldıran bu terör örgütü konusunda atılacak adımları hem Türkiye içinde etkin şekilde atmak hem Türkiye dışında yürütülecek mücadeleyi sistematik şekilde yürütmek ama onun da ötesinde, ki bu irtibatları bugün ortaya çıkarmaya çalışıyoruz, bu terör örgütünü kullanan arkadaki gerçek aktörler kimlerse onların ortaya çıkarılması için de yoğun bir çaba içindeyiz. Bu bir taşeron örgüt ama o taşeron örgütü eğer birileri Türkiye'ye karşı kullanmak istiyorsa, ki onun emarelerini çok gördük, sadece bu taşeron örgütü değil, bu taşeron örgütü kullanma amacına dönük çalışma yapan kim varsa, gerekli her türlü tedbiri alma konusunda Türkiye'nin kararlılığı açıktır. Bu şahısla ilgili irtibatlı 4 kişi daha gözaltına alınmıştır. Bu çalışmalar da etkin şekilde sürdürülecek."

"BİRİLERİ İMAJ YIPRANMASI SAĞLAYACAK BÖYLE EYLEMLER PEŞİNDE OLABİLİR"

Başbakan Davutoğlu, İstanbul'un huzur ve güven şehri olması yönünde atılacak tüm adımların güvenlik brifingi sırasında tartışıldığını ifade etti. Davutoğlu, "Bugün aldığım brifingde ayrıca İstanbulumuzun güven ve huzur şehri olması yönünde atılacak adımları bütün güvenlik birimlerimizle tartıştık. Sadece terör tehdidi karşısında değil aynı zamanda özellikle uyuşturucuya karşı mücadelede de asayişte, kaçakçılık konularında ve organize suçlar konusunda İstanbul'u dünyanın en güvenilir şehirlerinden biri kılmak hepimizin görevi. BM'nin en fazla organizasyon yaptığı şehirlerden biri. BM bölgesel ofislerinin taşındığı şehirlerden birisi. Dolayısıyla İstanbul böyle bir cazibe merkeziyken birileri İstanbul'a dönük olarak ciddi bir imaj yıpranması sağlayacak böyle eylemler peşinde olabilir. Buna karşı bizim İstanbulumuzu korumak, buradaki huzuru ve emniyeti sağlamak hepimiz için en asli görevdir" ifadelerini kullandı.

"TERÖRE KARŞI ALINACAK TEDBİRLERİ MASAYA YATIRDIK"

Her türlü tedbirin alınacağını vurgulayan Davutoğlu, "Biraz önce bütün güvenlik birimlerimizle bunları detaylı şekilde ele aldık. Teröre karşı alınacak tedbirleri, hassas noktaları, kritik süreçlerde daha etkin müdahaleyi sağlayacak tedbirleri masaya yatırdık. Birinci önceliğimiz İstanbul'un bu anlamda güvenliği ve bütün şehirlerde olduğu gibi İstanbul'da da teröre karşı alınacak tedbirlerdi. Bunlar zaten geçmişte de planlanan ve çoğu zaman kamuoyumuzun dahi duymadığı, ama engellenmiş çok sayıda terör saldırısını engelleyebilen etkin bir müdahale gücüne sahibiz. Bunu daha da etkin kılmaya kararlıyız" dedi.

"BAN Kİ-MOON İLE GÖRÜŞECEĞİZ"

Çok sayıda taziye telefonları aldığını belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tekrar hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyorum. Çok sayıda taziye telefonu aldık. Biraz önce toplantı esnasında da Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Sayın Tusk ile görüşmemiz oldu. Biraz sonra Sayın Ban Ki-Moon ile görüşeceğiz. Bütün bu telefonlarla bize taziyelerini sunan uluslararası toplumun liderlerine teşekkürü bir borç biliyorum. Bu hepimizin ortak meselesidir. Terörün her türlüsüne karşı hep beraber bütün bir insanlık olarak omuz omuza durma sorumluluğumuz var."

"TÜRKİYE GÜVENLİDİR, İSTANBUL GÜVENLİDİR"

İstanbul'un güvenilir bir şehir olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'de yurtdışından misafir ağırlamaya devam edileceğini vurgulayarak, "Hem Türkiye'de bulunan bütün misafirler hem özellikle de Alman misafirlerimiz Türkiye'nin her zaman en yakın dostları olmuşlardır. Biz bütün Alman dostlarımızı, Avrupalı dostlarımızı, bütün insanlığı, insanlık tarihinin birikiminin özeti olan İstanbul'a gelmeye davet ediyoruz. Türkiye güvenlidir. İstanbul güvenlidir. İnşallah önümüzdeki günlerde ve aylarda milyonlarca ve milyarlarca misafiri burada ağırlamaya devam edeceğiz" dedi.

"YAPILAN TETKİKLERİN NETİCELERİNİ GÖRDÜM"

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, canlı bomba hakkında sorulan bir soru için, "Böyle günlerde birçok psikolojik manipülasyon söz konusu olabiliyor. Bir imaj oluşturulmaya çalışılıyor. Benim ve yetkili arkadaşların ağzından çıkacak sözler dışında yapılan değerlendirmelere ve haberlere itibar edilmemesini rica ederim. Bu kişinin kimliğini çabuk tespit ettik. Artık çok tecrübe kazanmış istihbarat ve emniyet birimlerimiz var. Tümüyle parçalanmış bir cesedin kafatasıyla yüzü ve geride kalan tırnakları üzerinden süratle yapılan tetkiklerle, ki ben o tetkiklerin neticelerini gördüm, süratle neticeye ulaşılıyor" yanıtını verdi.

"KİŞİNİN DEAŞ'LA İRTİBATI TESPİT EDİLDİ"

Türkiye'ye giren yabancı uyrukluların bütün kayıtlarının alındığını belirten Davutoğlu, "Kayıt yapılırken de görsel kayıt da kaydediliyor. Bütün bunlar, parmak izleri birleştirilip bir sonuca ulaşıldı. Bu şahıs kontrol altında olan bir şahıs değildi. Takip edilen bir şahıs değildi. Türkiye'ye bir mülteci gibi giren bir şahıs. Ancak bu saldırıdan sonra bütün bağlantıları, tabiri caizse lifler tek tek çözülerek, bağlantıları ortaya çıkarılıyor. Bu bağlantılar içinde DEAŞ dışında, DEAŞ'ı kullanan bazı çevrelerin olabileceğine dair de bazı şüphelerimiz söz konusu. Kişinin DEAŞ'la irtibatı tespit edildi. Takip edilen bri şahıs değildi" ifadelerini kullandı.

"DAHA ÖNCE GÖZALTINA ALINIP BIRAKILDIĞI DOĞRU DEĞİL"

Canlı bombanın daha önce gözaltına alınıp bırakıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Daha önce gözaltına alınıp bırakıldığı da doğru değil. Bu haber de spekülatif bir haber. Bilinsin ki böyle büyük bir metropolde her zaman insan akışının yoğun olduğu bir yerde bütün bu tedbirler alındığında dahi bu hareketlilikler bazı istenmeyen sonuçları doğurabiliyor. Bir gözaltı ya da daha önce takip gibi bir şey yok" dedi.

DHA