(Operasyonu Sözcü TV muhabiri Turgut Erat, kameraman Çağatay Gürücü ile birlikte takip etti)

İstanbul Bayrampaşa’da Çevik Kuvvet otobüsüne yönelik silahlı ve el bombalı saldırıda bulunarak kaçan terör örgütü DHKP-C üyesi iki kadın militan, saklandıkları apartmanda ölü ele geçirildi. Teröristlerden birinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Roman Açılımı’nda protesto eden Berna Yılmaz, diğerinin de canlı bomba olarak gözaltına alınan Çiğdem Yakşi olduğu ortaya çıktı. Emniyet yeni saldırı ihtimaline karşı alarma geçti.


Şenol GEZER / İSTANBUL

FOTO:DHA - Teröristlerin olay yerine geldikleri taksi terk edilmiş halde bulundu.


Can almayı hedefleyen eylem, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü önünde meydana geldi. Güvenlik kamera görüntülerine göre saldırı girişimi şöyle gerçekleşti: Teröristler, saat 10:00 sıralarında, bir taksiyle Çevik Kuvvet'in C Kapısı'nın bulunduğu Esenler Caddesi’nde indi. Kapişonlu montla yüzlerini gizlemeye çalışan iki terörist bir süre etrafı gözetledi. O esnada cadde üzerinde seyreden Çevik Kuvvet otobüsünü gören teröristler harekete geçti. Önce çantalarından çıkardıkları el bombalarını fırlatan ve daha sonra da uzun namlulu silahlarla "hedef gözeterek" yaylım ateş açan militanlar, karşı ateş üzerine kaçmaya başladı. Numunebağ Caddesi üzerinde başlayan kovalamaca olay yerinden yaklaşık 1 kilometre ötesindeki Gazi Sokak'taki apartmanda son buldu.

FOTO:SÖZCÜ - Teröristlerin açtığı ateş sonucu çevik kuvvet aracına çok sayıda mermi isabet etti.

CESETLER TUZAKLANDI MI?


Tespit üzerine İstanbul Emniyeti'ne (İEM) bağlı TEM Özel Tim, Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekipleri zırhlı araçlar öncülüğünde apartmanı ablukaya aldı. Havacılık Şubeye bağlı helikopterinde destek verdiği yakalama operasyonu yaklaşık 30 dakika sonra başladı. Teröristlere defalarca ’’Teslim ol’’ çağrısı yapıldı. Ancak bu çağrılara el bombası ve bir kez daha yaylım ateşle cevap veren iki kadın militan 30 dakika sonra ölü ele geçirildi. Tuzaklama olma ihtimaline karşı cesetlerin teşhis işlemi Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin katıldığı ikinci bir operasyonla yapıldı. Kontrollü şekilde bulundukları yerden kaldırılan cesetlerin altından herhangi bir tuzak çıkmadı. Kimlik teşhis işlemi yapılan militanların Malatya doğumlu Berna Yılmaz (27) ve Eskişehir doğumlu Çiğdem Yakşi (27) olduğu belirlendi.

FOTO:DHA - Polis ekipleri teröristlerin kaçtığı sokağı araç ve yaya trafiğine kapattı.


ERDOĞAN’I PROTESTO ETMİŞTİ


Teröristlerden Berna Yılmaz’ın 14 Mart 2010’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Roman Açılımı projesini anlattığı konuşmada, ’’Parasız eğitim istiyoruz, alacağız’’ yazılı pankart ile eylem yaptığı sırada gözaltına alındığı öğrenildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Berna Yılmaz, 8.5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, tutuklanan Yılmaz, 18 ay sonra tahliye edilmişti.

FOTO:SÖZCÜ Kimlik teşhis işlemi yapılan militanların Eskişehir doğumlu Çiğdem Yakşi (sağda) ve Malatya doğumlu Berna Yılmaz (solda) olduğu belirlendi.

SUÇ DOSYALARI KABARIK


Kurtarma operasyonunda ölü olarak ele geçirilen diğer militan Çiğdem Yakşi’nin ismi en son 2015 Ekim ayında gündeme geldi. İstanbul TEM'in canlı bomba olarak aradığı Çiğdem Yakşi, Armutlu'da sağ olarak yakalanmıştı.  Her iki teröristin de Emniyet'te çok sayıda suç kaydı bulunuyor. İstanbul Emniyeti, son saldırıların ardından ‘’canlı bomba’’ ve ‘’bombalı araç’’ saldırılarına karşı alarma geçti. Bu arada teröristleri Bayrampaşa daki alana getiren taksi şoförünü de ifadesi alınmak üzere gözaltına aldı. Soruşturma ve operasyonlar çok yönlü devam ediyor.