Türkiye, AKP içinden önce eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ardından da eski Bakan ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik'in çıkışlarına odaklanmışken, sürpriz görüşme gerçekleşti. Erdoğan, selefi Gül'ü akşam yemeğinde ağırladı.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Üç saat sürdüğü açıklanan yemek, hem Arınç ve Çelik'in çıkışlarının ardından gerçekleşmesi, hem de Gül'ün tartışmalı Saray'a ilk gidişi olması açısından önem taşıyor. Görüşmeye ilişkin ilk bilgiler de Ankara kulislerine sızmaya başladı. Buna göre, Arınç ve Çelik'in çıkışlarının ardından beklentilerin aksine, Gül-Erdoğan görüşmesi son derece "samimi ortamda" geçmiş. Görüşmede, Çelik ve Arınç'ın çıkışları da ele alınmış.

GÜL, YAKIN ZAMANDA AKTİF SİYASETTE YOK


Ve yine beklentilerin aksine, "yeni bir siyasi oluşum" ihtimali pek gündeme gelmemiş. Kulislere yansıyanlar, Abdullah Gül'ün Saray'daki görüşmede de "yakın zamanda aktif siyasete dönme eğiliminde olmadığı" mesajını verdiğini gösteriyor.

TROLLER, TROLİÇELER...


Bu bağlamda üzerinde durulan konuların biri de, hem Arınç'ın, hem de Çelik'in gündeme getirdikleri, AKP yandaşı isimlerin sosyal medyada, AKP'nin kurucu isimlerine yönelik eleştiri dozunu aşan paylaşımları olmuş.

Edinilen bilgiye göre, kendisi de bu tip paylaşımlardan şikayetçi olan Abdullah Gül, rahatsızlığını dile getirmiş. Görüşmede, "AKP geleneği, tüm sorunların ve görüş ayrılıklarının istişare içinde çözülmesidir" tezinde fikir birliğine varılmış. Görüşme sonrasında kulislerde, yakın zamanda trollerin / troliçelerin ne Gül, ne de Arınç ya da Çelik hakkında sert çıkışlar yapmayacağı konuşulmaya başlandı bile.

SURİYE VE TÜRKMENLER

Görüşmede ana gündem maddesini ise Suriye'deki durum, bunun Türkiye'ye etkileri, Güneydoğu'daki durum da görüşüldü. Kulislere yansıyanlar, Gül ve Erdoğan'ın en çok üzerinde durduğu konulardan birinin de Suriye'deki Türkmenlerin durumu olduğunu gösteriyor.