Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Amerika ziyareti dönüşü uçakta beraberinde götürdüğü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Erdoğan hem Rusya'ya hem de ABD'ye sert sözlerle yüklendi. ABD'nin PYD tutumunu değerlendiren Erdoğan, Obama'ya "Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani’deki teröristler mi?" diye seslendi.

FOTO:DHA - Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Şili, Peru, Ekvador ve Senegal’i kapsayan ziyaretlerinde eşi Emine Erdoğan da eşlik etti.


Güney Amerika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı yine çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.  Uçakta bulunan gazetecilerden Hürriyet yazarı Vahap Munyar'ın aktardığına göre "PYD’nin yanlış yönlendirmesiyle ABD uçaklarının sivilleri vurduğu haberleri var. Batı’nın PYD’ye bakışında farklılık oluşur mu?" şeklindeki bir soruya Erdoğan "ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk'un Kobani ziyaretini" hatırlatarak yanıt verdi.

FOTO:SÖZCÜ/ Obama’nın özel temsilcisinin, PKK’nın üst düzey isimlerinden olan, Kobani savaşının ardından PYD’nin silahlı kolu YPG’de “komutan” olan Polat Can ile görüştüğü belirlenmişti.




Erdoğan "PYD bir terör örgütüdür. YPG bir terör örgütüdür. PKK ne ise PYD odur. Bunu bütün uluslararası örgütlere taşıyacağız. Taşımadığımız her an bizim için kayıptır. Terör örgütü olarak ilan edilmesi için adımlar atılmazsa geç kalırız. Bakın, Biden (ABD Başkan Yardımcısı) yanında bir yardımcısı ile geldi. Daha önce Sayın Obama’nın yanında da adı geçen bir ulusal güvenlik temsilcisi. Tam Cenevre’deki görüşmeler sırasında kalkıyor, Kobani’ye gidiyor. Kobani’de sözde bir generalden plaket alıyor. Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani’deki teröristler mi? dedi.

"Suriye’de oluşturulmasını önerdiğiniz ‘güvenli bölge’ konusunda bir gelişme var mı?" şeklindeki bir soruya ise Erdoğan "Benim bu düşüncemi G-20 ülkelerinin tamamına yakını biliyor. Terörden arındırılmış güvenli bölge, bunun yanında uçuşa yasak bölge düşüncelerimi hepsine aktardım, hepsi olumlu sözler söyledi ama dönüş henüz olmadı. Burada terörden arındırılmış bölge konusunda, kilometresine varıncaya kadar ABD ile mutabıkız. ‘Bu bile azdır’ dedim Sayın Obama’ya; biz bunu büyütebiliriz. İnşaat sektöründe başarılıyız. Donörlerin katkılarıyla, Suriye sınırları içinde güvenli bölgede bir şehir kurabiliriz." yanıtını verdi.

ABD üzerine düşeni yerine getirip getirmediğine ilişkin soruya ise Cumhurbaşkanı "Yerine getirdikleri var, getirmedikleri var. Güvenli bölge konusunda ABD baştan itibaren pek inanmamıştı, sonra inanmaya başladı. Uçuşa yasak bölgeye karşı çıktılar ama onda da şu anda bir yumuşama var" yorumunda bulundu.

"BU KARDEŞLERİMİZİ ALMAK ZORUNDAYIZ"


Hale'teki Esad harekatını da değerlendiren Erdoğan "Halep’e doğru saldırılar artıyor. 70 bin kişinin daha kapımıza dayandığından söz ediliyor. Bu arada Rusya kaynakları da Türkiye’nin büyük bir askeri operasyon hazırlığında olduğu yönünde haberler yayıyor. Türkiye’nin yol haritası nedir?" şeklindeki bir soruya ise " Halep’in bir bölümünde şu anda rejim orayı kesmiş durumda, koridorun güneyinden kuzeye geçiş şu an itibarı ile mümkün değil. Türkiye tehdit altındadır. Bunlar kapımıza dayanmışsa, başka çareleri de yoksa, gerekirse bu kardeşlerimizi yine almak zorundayız, alacağız" yanıtı verdi.

Erdoğan Rusya'nın "TSK hazırlık içinde" iddialarına ilişkin ise "Aslında Rusya’ya sormak lazım: Senin ne işin var Suriye’de? Şu anda adeta işgalcisin. Sen devlet terörü estiren bir kişiyle beraber hareket ediyorsun. 400 bin kişinin katiliyle beraber hareket ediyor, sivilleri öldürmeye devam ediyorsun. Türk askeri asla o tür eylemler içinde olmamıştır. Biz, kendimizi savunma noktasında her an hazırlıklı olmak mecburiyetindeyiz. Kaldı ki orada bizim soydaşlarımız da var. Ey Rusya, senin burada sınırın mı var, soydaşların mı var? Neymiş, Esed çağırmış. BM Güvenlik konseyinin 2254 sayılı kanunu bir an evvel işletmesini bekliyoruz. O adımın atılması lazım, silahların susması lazım, göçmenlerin korunması adımlarını atması lazım. BM Güvenlik Konseyi ağır hareket ediyor" dedi.