Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Rus uçağının TSK tarafından düşürülmesinin ardından, Ankara'ya karşı her cephede atağa kalkan Rusya'ya, Türkiye'nin ilk tepkileri "alttan almak" olmuştu. Ancak Rusya'nın gerilimi yükseltmeye devam etmesi üzerine, Ankara da daha önce hiç kullanmadığı "kartları" masaya sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün ilk kez, Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan işgallerini gündeme getirdi. Erdoğan, Başika'da yaşananlar konusunda da yine Rusya'ya yüklendi.

Foto: DHA -IŞİD, Başika'da bulunan Türk askeri kampına 1 ayda 3. kez saldırı düzenledi


Erdoğan, Cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada, Türk askerlerinin Iraklılara askeri eğitim verdiği Başika kampına dün gece yapılan saldırıda, 18 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı. Başika'ya yönelik saldırı konusunda daha önceki haberlerde öldürülen militan sayısının 17 olduğu yer alıyordu.

Erdoğan, yaşanan bu saldırıların, Türkiye'nin yaklaşık 2 senedir Türk askerinin eğitim verdiği Başika kampına, Aralık başında "güvenlik için ek birlikler" gönderilme kararının ne kadar "isabetli bir karar" olduğunu gösterdiğini söyledi. Ancak Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın, bu konuyu da gündeme getirdiğini, hatta BM Güvenlik Konseyi'ne bu konuda şikayette bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, "BM güvenlik Konseyi'ni başvuran kimdi? Başvurdular, reddedildiler. Bu defa Irak başvurdu. Güvenlik Konseyi, Türkiye ve Irak kendi aralarında çözsünler dedi" diye konuştu.

"ESAD SURİYE'NİN MEŞRU HÜKÜMETİ MİDİR" DİYE SORDU, KENDİ YANITLADI: "BM TANIYOR..."


Erdoğan'ın Rusya'ya karşı en sert çıkışı ise, Gürcistan ve Ukrayna'daki Rus işgalleri konusunda oldu. Rus birliklerinin Suriye'ye, "Esad yönetiminin çağrısı ile geldiklerini" iddia ettiklerini söyleyen Erdoğan, Esad yönetiminin meşruiyeti olmadığını vurguladı. Erdoğan, "Bizi Suriye hükümeti çağırdığı için suriyedeyiz diyorlar. Suriye hükümeti meşru hükümet midir?" dedi. Ancak Erdoğan, "meşru mudur" sorusunu, BM'nin hala Suriye'nin meşru hükümeti olarak Esad yönetimini tanıdığını söyleyerek de kendisi yanıtladı.

"GÜRCİSTAN VE UKRAYNA'YA ÇAĞRILDINIZ DA MI GİTTİNİZ?"


Buradan konuyu Gürcistan ve Ukrayna'daki Rus işgallerine getiren Erdoğan "Siz her çağrıldığınız yere gitmek zorunda değilsiniz. Siz Gürcistan'a niye girdiniz? Ukrayna'ya niye girdiniz? Çağrıldığınız için mi girdiniz?" sorularını yöneltti.

TÜRKİYE RUS İŞGALLERİ KARŞISINDA TONUNU YÜKSELTMEMİŞTİ


Rusya'nın 2008 yılında Gürcistan'ın iki özerk bölgesini önce işgal, ardından ilhak etmesine karşı Türkiye çok sert tepki göstermemişti.

Rusya'nın 2014'teki Kırım işgaline karşı ise Türkiye "Kırım'ın işgali kabul edilemez" açıklaması yapmış, ancak Rusya'ya yönelik hiçbir uluslararası yaptırıma katılmamıştı. Aksine, bu dönemde Rusya ile en üst düzeyde "Stratejik İşbirliği Konseyi" kurulmuş, Erdoğan ve Rus Lider Vlamidir Putin arasında çok sayıda karşılıklı üst düzey ziyaret gerçekleştirilmişti.