Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kızı Sümeyye Bayraktar'ın Başkan Yardımcılığı'nı yürüttüğü Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) Üsküdar'daki yeni hizmet binasını açarken konuştu. Konuşmasının "çalışan kadınlar" bölümü dünden bu yana Türkiye'nin en çok tartışılan gündemi oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "samimi düşüncemdir" diyerek açıkladığı görüşleri, çalışan ya da çalışmayan milyonlarca kadının tepkisini çekti. Her platformda, özellikle de sosyal medyadaki tartışmalarda Erdoğan'ın bu son çıkışı, "Kadın çalışmasın, evde otursun ve en az üç çocuk yapsın..." şeklinde algılandı.

İŞTE ERDOĞAN'IN O SÖZLERİ


"İş hayatının, anneliğin alternatifi haline getirilmesini kabul edemiyorum. 'Çalışıyorum', diye annelikten imtina eden bir kadın aslında kadınlığını inkar ediyor demektir. Bu benim samimi düşüncemdir. Anneliği reddeden, evini çekip çevirmekten vazgeçen bir kadın, iş dünyasında istediği kadar başarılı olsun özgünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Eksiktir, yarımdır. Anneliği reddetmek insanın yarısından vazgeçmektir. Daha geniş tutuyorum. İnsanlıktan vazgeçmektir. Anne olmazsa insanlık olur mu? Anne varsa insanlık var. Bunun için her fırsatta en az 3 çocuk tavsiyesi yapıyorum."

Erdoğan’ın geçen Salı günü yaptığı “nüfus planlama” açıklaması gibi bu sözleri de dış basında geniş yer buldu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, Erdoğan’ın sözlerini alıntıladığı haberinde, “Bu yorumları, kadın ve kadının toplumdaki rolü hakkındaki bir dizi tartışmalı görüşünün sonuncusu” ifadesini kullandı.

"SENİN AKLIN YARIM"


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadın ve annelik konusundaki açıklamaları büyük tepki gördü. Sosyal medyada ‘’Senin Aklın Yarım’’ denilerek kampanya başlatıldı. Önce 3 çocuk, sonra 5 çocuk isteyen, ‘’Zürriyet’’ açıklaması yapan ve son olarak da çocuk yapmayan kadınlar için ‘’Yarım’’ diyen Erdoğan için sosyal medyada ‘Kadın kadındır, yarım aklındır’ etiketi başlatıldı.  Sosyal medyada Erdoğan’a gelen tepkilerden bazıları şöyle:

@NevsinMengu:
"İstemiyorum arkadaş anne falan olmak zorla mı. Sana ne, kime ne!"

@neclaincibayrak
O'na göre kadın olmak zaten "yarım"olmak...çocuk yapmazsan çeyreğe düşüyorsun.

@lknurYB
Kadın ne kadar eksik ne kadar yarım ne kadar tam , her ne varsa hepsine sen karar ver  ...

@garam62
'Yarım kadın, çocuk yapmayan, yapamayan değil, evlat acısıyla yanandır..'

@tevfikolu
Kadın kadındır...Kadının yarımı, tamı olmaz...Yarım olan sizin kadına baktığınız göz...

@fulyainandikli
Ne demiş? Anne olmayan kadın 'yarım' mı demiş? Peki olamayan neymiş? Onları düşünmüş mü bu cümleyi kurarken!

@kitapkokaninsan
Kendini bi erkeğe adamayınca,çocuk doğurmayınca,kendi ayaklarında durmasıyla muhtaç olmayınca yarım değil kadın.

@zercin27
Erdoğan'a göre yarım kadınmışım. Yarım kadın ne yahu yarım porsiyon döner falan olsaydım bari.

@Alevtpl123
Kadınlığımı,kadınlığı yorumlamadığın kalmıştı bunlar nasıl söylemler,açıklamalar? 'yarım' kadın ne demek!

@Elif_Safak
Beni 1"Yarım Anne" yetiştirdi bu vahim tanıma göre.Çalışan,kariyer sahibi,ismini ismim yaptığım ŞafakHanım&"YarımAnnelere" yürekten sevgiyle


ERDOĞAN'IN SÖZLERİ DÜNYA MEDYASINDA

BBC, Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı “doğum kontrolünü reddetme” ve “daha çok çocuk sahibi olma” çağrısını da hatırlattı. Haberde, Erdoğan'ın AKP'sinin İslamcı köklere sahip olduğu ve destekçilerinin çoğunun muhafazakâr Müslümanlar olduğu belirtildi.

NÜFUS İSTATİSTİKLERİNİ GÖSTERDİLER

Katar merkezli yayın kuruluşu Al Jazeera de Reuters’ın geçtiği habere internet sitesinde geniş yer verdi. Haberde, Erdoğan’ın cinsiyet ve aile planlaması konularındaki yorumlarıyla sürekli feministleri ve kadın hakları savunucularını kızdırdığı vurgulandı. İngiliz Guardian gazetesi ise AFP’nin haberini kullanarak, Erdoğan’ın tartışma yaratan sözlerini dünyaya duyurdu. Bu haberde ise nüfus istatistiklerine yer verilerek, Türkiye’nin 2000 yılında 68 milyon olduğu, geçen yıl ise nüfusun 78 milyon 741 olarak kaydedildiği hatırlatıldı. Guardian’ın haberinde Başbakan Binali Yıldırım sadece bir kadın bakana yer verilen kabinesinin de aktivistleri rahatsız ettiği aktarıldı.