Ergenekon Davası'nın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. İlgili daire 231 sayfalık kararını özetleyerek okudu. Yerel mahkemenin kararını esastan ve usul yönünden bozan Yargıtay 16. Ceza Dairesi,  eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ’un  ve İnternet Andıcı Davası’nın sanıklarının Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini belirterek, bunu bozma gerekçesi yaptı. Yargıtay'ın kararı sonrası kafalar da karıştı. Gündeme İlker Başbuğ yeniden mi yargılanacak sorusu geldi. Peki şimdi ne olacak?

İlker Başbuğ'un avukatı Fatih Mahmutoğlu Yargıtay'ın kararını değerlendirdi.


İlker Başbuğ'un avukatı Prof. Dr. Fatih Mahmutoğlu, Yargıtay'ın üsul ve esastan bozma kararının ardından davanın çöktüğünü, Başbuğ yönünden ilave yargılama olmayacağını ve sanıkların da beraat edeceği kanaatinde olduğunu söyledi. Mahmutoğlu müvekkili Başbuğ yönünden dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilip Başbakanlık'tan izin isteneceğini söyledi.

'DAVA ÇÖKMÜŞTÜR''


Mahmutoğlu, Hürriyet'e dava süreci hakkında yaptığı açıklamada "Müvekkilimiz açısından ilginç bir durum ortaya çıktı. Yargıtay görevli mahkemenin Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi olduğunu ve Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini söylemiştir. Bize göre şöyle bir prosedür izlenecek. Dosya ayrılacak ve müvekkilimiz yönünden dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gidecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da bir tasarrufta bulunabilmesi için yasa gereği Başbakanlık'tan izin alması gereklidir. Ama ben böyle bir iznin verileceği kanaatini taşımıyorum. Bu gerekçeleri kararda hep birlikte göreceğiz. Şunu açıklıkla söyleyebiliriz dava çökmüştür. İlave bir yargılamanın yapılacağını da sanmıyorum. Bu karar çok ibret vericidir ve çok üzüntülü bir süreç yaşadı Türk milleti. Müvekkilimiz açısından bu dosya kapanmıştır" diye konuştu.

PEKİ BUNDAN SONRA NE OLACAK?


Mahmutoğlu "Peki bundan sonra ne olacak?" sorusuna ise şu yanıtı verdi "Yargıtay kararı sonrası dosya yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Dosyalar bozma gerekçeleri açısından ayrılacak. Mahkeme karara uyma ya da direnme kararı verecek. Yargıtay'ın usul ve esastan verdiği Ergenekon terör örgütünün olmadığını söylediği bu karardan sonra verilecek kararın beraat olacağını söylemek de mümkün."


MAHKEMENİN KARAR AŞAMASINDAKİ OLUŞUMU BOZMA NEDENİ


Yargıtay'ın davayı hem usulden hem esastan bozduğunu hatırlatan avukat Mahmutoğlu "Yine çok önemli bir bozma nedeni mahkemenin karar aşamasındaki oluşumu ve kararı veriliş biçimine ilişkindir, mutlak bozma edeni yapılmıştır. Adil yargılanma ilkesine aykırılıklar bakımından CMK 147-148'e aykırılıklar, savunmaya ilişkin süre sınırlamaları, sözlü yargılama ilkesine aykırılık, ek savunma verilmemesi iddiname ve dosyaların birleşmelerden kaynaklanan gereksiz zaman kaybının makul süreye aykırılığı özellikle vurgulanmıştır." diye konuştu.

"DAVA ÇÖKMÜŞTÜR"


Mahmutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü "Somut delillerin olmadığı bazı delillere atıf yapılmasının asla yeterli olmadığı, 'Ergenekon Terör Örgütü'nün nerede, ne zaman,kimler tarafından kurulduğunun belli olmadığı hatta liderinin belli olmadığı hiyerarşik konumunun tarif edilemediği, hangi suçların işlendiğinin anlaşılamadığı diğer terör örgütlerini de yönlendirdiğine ilişkin tespitin dayanaksız olduğu çok açıktır. Bu açıdan da dava esastan çökmüştür."