Suriye Ordusu'nun, Rus savaş jetlerinin desteğiyle sınır hattındaki Azez'e doğru başlattığı saldırının ardından, aralarında Türkmenlerin de bulunduğu binlerce Suriyeli, geceyi ihtiyaçları Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının karşıladığı 60 bin sığınmacının barındığı Suriye'nin İğde ile Sucu köylerinde kurulan kampta geçirdi.



Foto: DHA


Sınıra herhangi bir yığılma yaşanmazken, sığınmacıların en erken pazartesi günü Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan toplu halde Türkiye'ye alınabileceği öğrenildi.

Foto: DHA


Suriye'de Esad rejiminin Rusya desteğiyle Halep kırsal kesiminde başlattığı operasyonun ardından aralarında Türkmenlerin de bulunduğu binlerce kişi, Türkiye'ye sığınmak üzere evlerini terk ederek sınır hattına akın etti. Dünden itibaren evlerini terk ederek saldırılardan kaçan 10 bin civarında Suriyeli, tüm ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanan Suriye'nin Sucu ve İğde köylerine kurulan 60 bin civarında sığınmacının barındığı kamplara yerleştirilerek geceyi burada geçirdi.
İç kesimlerden Türkiye sınırına doğru kaçışlar sürerken, sınır hattında herhangi bir akın yaşanmadı, ancak buna rağmen sınır hattında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yeni gelen Suriyeliler kamplarda bekletilirken, bazıları Türkiye'ye alınacağı umuduyla Öncüpınar'ın karşısındaki Esselame Sınır Kapısı'nın yanındaki kampta bekliyor. Yetkililer resmi açıklama yapmazken, Suriyelilerin gelişlerinin tamamlanmasının ardından toplu halde Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye alınabileceklerini söyledi. Bunun da en erken Pazartesi olabileceği kaydedildi.
Adana 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş, Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal ile birlikte yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı sınır hattına gelerek incelemelerde bulundu. Tümgeneral Erbaş ile Tuğgeneral Soysal, Öncüpınar Sınır Kapısı ile İnanlı Piyade Hudut Karakolu'nu gezerek alınan güvenlik önlemleriyle ilgili bir süre bilgi aldı.
SURİYE TARAFINDAKİ KAMPLAR GENİŞLETİLİYOR

Esad rejiminin Halep kırsalına yönelik başlattığı operasyonun ardından binlerce sivilin Türkiye sınırına doğru ilerlemesinin ardından sınırın Suriye tarafındaki mevcut çadırkentler genişletilmeye başladı. Öncüpınar Sınır Kapısı`nın karşısındaki ÖSO denetimindeki Esselame Sınır Kapısı ile yakınındaki Sucu ve İğde köylerinde kurulu olan ve ihtiyaçları Türkiye`deki yerli ve yabancı STK`lar tarafından karşılanan yaklaşık 60 bin sığınmacının barındığı 7 çadırkente, bugün çadır takviyesi yapılmaya başladı. İnsani Yardım Vakfı öncülüğündeki görevlilerin sabah saatlerinden itibaren 7 bölgede kurulu kamplara yeni çadırlar kurmaya başladığı bildirildi. Dünden bu yana gelen 10 bin kişi ile gelmesi beklenen diğer kişilerin de Türkiye`ye geçişlerine izin verilene kadar sınıra yakın noktada genişletilen kamplarda tutulacağı kaydedildi.
DHA