Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Jonh Kerry, Almanya’da bir araya geldi. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantıda, Rusya'nın kuşatma altındaki 15 yerleşim merkezine önümüzdeki haftadan itibaren havadan yardım malzemesi atması ve Birleşmiş Milletler'in (BM) bu yerlere karadan ulaşması, Rus ve Suriye hava saldırılarının durdurulmasına yönelik plan ele alındı.


FOTO:DHA - Rus Dışişleri Bakanı Lavrov (solda) ile başbaşa da görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry (sağda) "ateşteş" değil "şiddetin durdurulması" tanımını kullandı.

"BİR HAFTA İÇERİSİNDE ŞİDDETİN DURDURULMASI”


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Suriye'de tarafların bir hafta içinde "şiddetin durdurulması” konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

İlk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirten Kerry, “İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde şiddetin durdurulması konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı bu amaca ulaşmak için” dedi. Suriye’de savaşın beş yıldır süregelmekte olduğunu hatırlatan Kerry, “Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hali. Önümüzdeki bir kaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek” diye konuştu. Kerry, Münih’teki görüşmelerin verimli geçmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

RUSYA'NIN TAVRI NETLEŞMEDİ


Rusya'nın 1 Mart olarak teklif ettiği ateşkes tarihinin daha erkene alınmasına onay verip vermeyeceği ise netleşmedi. Katılımcılar, ABD'nin Rusya'ya karşı ateşkes için daha kararlı bir duruş sergilediğini ifade etti. Rusya'nın da , Esad'ın ülkenin önemli bir bölümünü kontrol altına alması dolayısıyla ateşkese rıza gösterebileceği belirtiliyor. (DHA-Cihan)