Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı ve Avpura Konseyi yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere gittiği Strazburg’da NTV’nin canlı yayınına konuk oldu. Çeşitli değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Suriye'nin kaderinin çizileceği Cenevre'de cuma günü yapılması planlanan toplantıya ilişkin çarpıcı mesajlar verdi. PYD'nin Türkiye tarafından masada kabul edilemeyeceğini yineleyen Çavuşoğlu "Eğer tersi olursa toplantıyı boykot ederiz" dedi.

Cuma günü Cenevre'de sadece Suriye'nin değil bölgenin kaderini de değişecek konular ele alınacak.


İşte dünya medyasınından flaş haber olarak geçtiği Çavuşoğlu'nun o sözleri...

“KENDİ VATANDAŞIMIZLA DEVLETİN BARIŞMASINI SAĞLAYACAĞIZ”


“Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile İnsan Hakları Mahkemesi’nden daha fazla dosyayı Türkiye’ye götürme konusunda atacağımız adımları konuştuk. 2000 civarında dosyayı, başvuruyu yine Türkiye’ye götürüp oradaki tazminat komisyonunda kendi vatandaşımızla devletin barışmasını sağlayacağız. Mahkemenin kararıyla değil uzlaşarak. Hem Türkiye mağdur ettiği insanlara karşı tazminatı kendisi ödemiş oluyor hem de vatandaşla devlet el sıkışmış oluyor. Buradaki dosya sayımız azalıyor. Geri götüreceğimiz dosyalarla Türkiye’nin durumu biraz daha iyi olacak ama buraya gelen dosya sayısını da azaltmamız lazım yaptığımız reformlarla da oluşturduğumuz iç hukuk yollarıyla ‘Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı dahil, ombudsmanlık müessesesi, insan hakları kurulu gibi’ diğer taraftan yargı reformlarıyla da vatandaşlarımızın buraya gelmesini Türkiye’deki hukuk sisteminin iyi işlemesiyle de önlememiz lazım.”

“RİYAD’DAKİ MUHALEFET PYD’Yİ İSTEMİYOR”


Bakan Çavuşoğlu, Cenevre görüşmeleri ve Suriye’nin son durumu hakkında şöyle konuştu:

“Bir yandan arazide rejimin zulmü insanları açlığa terk eden politikaları, diğer taraftan terör örgütleri, Rusya’nın havadan müdahalesi, Rusya’nın müdahalesine bakıyorsunuz yüzde doksanı ılımlı muhalefet üzerine. DEAŞ’a karşı operasyon başlatan ılımlı muhalefeti de iki defa bombaladı. Rusya DEAŞ’a karşı bir mücadele yapmıyor. Dolayısıyla bir an evvel ateşkesin sağlanması lazım. Viyana toplantılarında biz kararlarımızı aldık. Riyad’da toplanan muhalefet kendi müzakere heyetini belirleyecek, rejim de belirleyecek ve müzakereler başlayacak. Sonradan bu süreci, özellikle de muhalefeti sulandırmak isteyen ülkeler ‘Rusya başta olmak üzere’ ek isimler dayatmaya başladılar. Bakıyorsunuz bunlara rejimin kuklası olan isimler. Bakıyorsunuz PYD. PYD hangi sıfatla burada olacak? Riyad’daki muhalefet PYD’yi istemiyor. PYD, PKK aynı terör örgütü, yapılanması da aynı. Tüm körfez ülkeleri, bu coğrafyayı bilen ülkelerin hepsi de bunu söylüyor. Bir terör örgütünü muhalefetin içine dayatmak anlamsızdır ve kabul edilemez. Kürtlerin tek temsilcisi PYD mi? Terör örgütü Kürtlerin temsilcisi olabilir mi?

“MUHALEFETİN İÇİNDE DE PYD GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİ OLAMAZ”


Çavuşoğlu, Cenevre’deki müzakerelere PYD’nin davet edilmesini şu sözlerle değerlendirdi:

“Bizim bu konudaki tavrımız nettir. Eğer böyle bir davet olursa Türkiye’nin tutumu son derece bellidir. Muhalefetin de tutumu bellidir. Son birkaç gün içinde Kerry ile iki defa telefonla görüştük. Fransa Dışişleri Bakanı ile görüştük, Flippe Hamond ile bugün görüştüm. Onların da söylediği net bir şekilde PYD’nin davet edilmeyeceği. Müzakere muhalefetle rejim arasında olacak. Muhalefetin içinde de PYD gibi terör örgütleri olamaz.”

Görüşmenin boykot edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine, Çavuşoğlu şu cevabı verdi:
“Tabii ki boykot ederiz. Giderler başka yerde görüşürler o ayrı bir şey ama müzakere heyetinin içinde PYD unsurları olamaz. Türkiye’nin bu konudaki tutumu nettir. Bize verilen sözler de bu doğrultudadır. Terör örgütleriyle iç içe olmak muhalefetin de imajını bozacak.”