Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

Yunanistan, NATO'nun Ege'de yapacağı faaliyetlerde, "Yunan karasularına giremeyeceğini" açıkladı.

Foto: DHA - Türkiye ve Almanya'nın anlaştıkları, Suriyeli sığınmacılar konusunda NATO'nun devreye girmesi, daha ilk adımda "kadük" oldu


Yunan Başbakanı Alexis Tsipras, Ankara ziyareti sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'le telefonla görüştü, ardından da sözcüsü aracılığıyla, "NATO, sığınmacı akınına karşı görevlendiririlirse, Ege'de sadece Türkiye karasularında izleme yapılabilir. Yunanistan sularına giremez" açıklamasını yaptı.

Yunan hükümet sözcüsü Gerovasili, Tsipras ile Merkel telefon görüşmesi konusunda yaptığı açıklamada, "Yunan Başbakanı, Alman mevkidaşına Ege'de NATO'nun olası operasyonlarının Türk karasularıyla sınırlı kalması ve hiçbir şekilde Yunan egemenlik haklarına müdahale edilmemesi gerektiğini açıkça belirtti" dedi.

KARASULARI VE HAVA SAHASI ANLAŞMAZLIĞI DA HORTLAR MI?

Yunanistan'ın bu çıkışı, Ege'de Ankara ve Atina arasındaki "karasuları anlaşmazlığını" da tetikleyebilir.
Türkiye ve Yunanistan, Ege'deki karasuları anlaşmazlığı nedeniyle geçmişte pekçok kez sıcak çatışmanın eşiğine gelmişti.
Ege üzerindeki hava sahasının paylaşımı konusunda da Türkiye ve Yunanistan arasında devam eden anlaşmazlık, Türk ve Yunan askeri uçaklarının bölgede sık sık karşı karşıya gelmesine neden oluyor.
Tsipras'ın bu çıkışının ardından, NATO'nun Ege'de havadan ya da denizden yapacağı olası bir sığınmacı izleme görevi bile, Brüksel'deki NATO karargahında "güzergah" krizi çıkarmaya aday.

ALMANYA VE TÜRKİYE NE KARAR ALMIŞTI?

Merkel'in ziyareti sırasında yapılan görüşmelerde, Almanya ve Türkiye'nin birlikte, sığınmacı akınına karşı NATO'nun "izleme görevi" üstlenmesi için, örgüte çağrı yapmaya kararı almıştı. Kararı Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Suriye'den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO'nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz" sözleriyle açıklamıştı.