Alerjiye, solunum yollar enfeksiyonuna ve yara iltihaplarına yol açabileceği nedeniyle, ameliyatlarda kullanılan talk pudralı eldivene yasak önerisi geldi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı (FDA), hem doktorlar hem de hastaların sağlığı açısından bu öneriyi getirirken Türkiye'de incelemeler sürüyor.



Habertürk'ten Lütfi Erdoğan'ın haberine göre tıp dünyasında bugünlerde “Ameliyat eldivenleri pudralı mı pudrasız mı olsun” tartışması yaşanıyor. FDA'nın, 1998 yılından bu yana yaptığı araştırmasında, eldivenlerde kayganlaştırmak için kullanılan emilebilir pudraların, solunum sistemi alerjik reaksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, yara iltihapları gibi olumsuz sağlık koşullarına neden olabileceği ortaya çıktı. 21 Mart tarihinde pudralı eldivenlerin yasaklanması yönünde öneride bulunan FDA, 20 Haziran’a kadar da konu ile ilgili kamuoyu görüşleri alınarak nihai kararın verileceğini açıkladı.

ÜNLÜ KURULUŞLAR HEMEN YASAKLADI

Bu açıklama üzerine Cleveland Klinikleri ve John Hawkins Medicine gibi ünlü sağlık kuruluşları talk pudralı eldivenleri yasakladı. Pek çok sağlık kuruluşu da pudra içermeyen eldiven kullanımına geçeceğini duyurdu. ABD’nin, taraflardan gelen öneriler doğrultusunda temmuz ayından itibaren pudralı eldivenleri yasaklaması bekleniyor.

Henüz yasak kararı alınmadan dünyanın birçok tıp merkezi pudrasız eldiven dönemine geçerken, Türkiye de bu yönde hazırlıklara başladı. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri, Türkiye’de tıbbi cihaz kapsamında bulunan ürünlerde Avrupa Birliği mevzuatının geçerli olduğunu kaydetti. FDA’nın görüşünün yayınlanmasından sonra konuyu yakından takibe aldıklarını belirten yetkililer, bu konuda Avrupa Birliği ülkelerinden görüş talep ettiklerini ifade etti.

ANALİZLER SÜRÜYOR

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, “Yapılan incelemelerde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) sistemine 59 firma tarafından 118 adet farklı eldiven kaydı yapıldığı görülmüştür. Yaklaşık 20 ayrı ürün üretim standartlarına göre test edilmek üzere Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Daire Başkanlığı’na gönderilmiştir. Eğer sağlığı tehdit eden bir durum varsa değişiklik yapılabilir” açıklamasını yaptı.