Dışişleri Bakanı, "McGurk, Obama döneminde ABD'nin DAEŞ özel temsilcisi oldu. McGurk'un değişmesinde fayda var. McGurk, PKK ve PYD'ye açıkca destek veriyor" dedi.

Çavuşoğlu'nun sözünü ettiği isim McGurk dün, Kobani'de YPG, DSG ve Kobaani kantonu yetkilileri ile görüştü. Toplantıda McGurk'ün yanında Türkiye'nin başına 4 milyon lira ödül koyduğu ve kırmızı bültenle aradığı PKK'lı terörist 'Şahin Cilo' kod adlı Abdi Ferhad Şahin'in oturduğu görüldü. Çavuşoğlu'nun sözünü ettiği isim McGurk dün, Kobani'de YPG, DSG ve Kobaani kantonu yetkilileri ile görüştü. Toplantıda McGurk'ün yanında Türkiye'nin başına 4 milyon lira ödül koyduğu ve kırmızı bültenle aradığı PKK'lı terörist 'Şahin Cilo' kod adlı Abdi Ferhad Şahin'in oturduğu görüldü.



Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan satırbaşları şu şekilde: 


-- DAEŞ'e karşı işbirliği için bizim de şartlarımız var. İçinde YPG'lilerin olduğu bir yerde biz olmayız.

-- "YPG'ye karşı angajman kurallarını uygularız. Bunlara karşıda mücadelemizi yürütürüz" mesajını Sayın Cumhurbaşkanımız çok net sade bir şekilde ABD Başkanına ve heyetine aktardı.

-- YPG'yi vururuz ifademiz olumsuz karşılanmadı. Hiçbir tepki göstermediler, bunu da anlayışla karşıladılar. Kendileri de YPG dahil hiçbir unsurun Türkiye’ye yönelik tehdit oluşturmasına müsaade etmeyeceklerini de söylediler.

-- YPG'ye verilen silahlar bize karşı kullanılmayacak. Bu verilen silahlar sadece Rakka ve güneyinde kullanılacak Türkiye’ye karşı kesinlikle kullanılmayacak. Buna müsaade edilmeyecek"

-- Rakka'ya teröristlerle girmenin risklerini anlattık. Operasyon sonrası Rakka'nın yönetimi Araplara bırakılacak. Burası yüzde 90 Sünni Araplardan oluşuyor. Rakka yerel güçlere bırakılacak teminatı verildi.

-- PKK'yı YPG'den ayrı görüyorlar. Bize göre YPG eşittir PKK.

Papaz Brunson konuşuldu


Toplantıda Papaz Andrew Brunson’un da gündeme geldiğini aktaran Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brunson’un neden tutuklu olduğunu açıkladığını ifade etti. Çavuşoğlu, “Terör örgütleriyle bağlantısından dolayı gözaltına alındığını ve şikayetlerden dolayı soruşturma başlatıldığını söylediler. Bu konuda tabi yargı süreci işliyor. Yargının vereceği karar önemli. Bir şikayet var kendi yakınınındaki kişilerin şikayetleri. PKK ile bağlantısı var diğer terör örgütleriyle bağlantısı var. Bu bağlantılardan dolayı tutuklandığını biliyoruz. Ailesiyle, avukatlarıyla görüşüyor. Kendisinin kişisel ihtiyaçları karşılanıyor” şeklinde konuştu.

"GÜLEN'İN GEÇİCİ TUTUKLAMA TALEBİNİ DEĞERLENDİRİYORLAR"


-- Bu yönetim Gülen konusunda daha samimi. Yeni deliler titizlikle inceleniyor. Geçici tutuklama talebini değerlendiriyorlar.

-- ABD'li yetkililer Fethullah Gülen'in geçici tutuklama talebini değerlendiriyorlar.

"İNCİRLİK'TEN ÇEKİLİRLERSE KENDİLERİ BİLİR"


Almanya ile son günlerde yaşanan İncirlik krizine de değinen Çavuşoğlu, Başbakan Merkel'in "Alman askerlerinin Türkiye'den çekilerek Ürdün'e kaydırılabileceği" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "İncirlik'ten çekilirlerse kendileri bilirler" dedi.