Şiddetten kaçan binlerce Müslüman, komşu ülke Bangladeş'e sığınırken Tayland'dan bir açıklama geldi.

arara

Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, Myanmar'da güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetten kaçan Rohingya Müslümanlarını ülkeye kabul etmeye hazırlandıklarını ve bu kişilerin "hazır olduklarında" ülkelerine geri gönderileceklerini söyledi. 8.000 Müslüman'ın bölgeden kaçtığı açıklandı.

[old_news_related_template title="Arakan için konuştu: Bu çağda utanç verici tablolar görüyoruz" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına ilişkin 'Saldırıları ve zulmü şiddetle kınıyoruz. Müslümanlara, sivillere yönelik saldırı kabul edilemez. Tüm dünyanın, bu konuda duyarlı olması lazım. İlgili tüm kurumların, artık somut adımlar atması gerekiyor. Bu çağda, utanç verici tabloları görüyoruz ve bunların son bulması gerekiyor' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/cavusoglu-dha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/arakan-icin-konustu-bu-cagda-utanc-verici-tablolar-goruyoruz-1993510/"]

Myanmar'ın kuzeydoğusundaki Rakhine vilayetinde yaşayan Rohingyalılar daha önceki dönemlerde Andaman denizini geçerek ya da kara yoluyla Tayland'a kaçıyorlardı.

Bangladeş tarafından yapılan açıklamada ise 9.000'i aşkın Rohingya Müslümanı'nın ülkeye giriş yaptığı duyuruldu.

myanmar1

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!

Ancak 2015 yılında Tayland polisinin yaptığı baskınlar insan kaçakçılarının teknelere aldıkları sığınmacıları deniz ortasında ölüme terk ettiklerini ortaya çıkardı. Bu olaylar Myanmar ve Bangladeş'ten Tayland ve Malezya'ya giden kaçak göçmen şebekelerini de dağıtmıştı. Başbakan Prayuth, "Tayland savunma bakanlığı ve güvenlik güçleri yurtsuz kalmış insanları karşılamaya hazırlanıyor. Geçmişte olduğu gibi onlara barınma sağlayacağız ve hazır olduklarında geri göndereceğiz" dedi.

arakan

Myanmar’ın Nobel Barış ödüllü lideri Aung San Suu Kyi ise Müslüman grupları suçladı. Suu Kyi, “Teröristler, cephe hattında çocukları kullanarak güvenlik güçleriyle savaşıyor, etnik azınlığın köylerini yakıyor. Aşırılıkçı teröristlerle ilgisi olmayan sivillerin endişe etmesine gerek yok” derken dünya kamuoyu birkaç yıl önce Nobel Barış Ödülü alarak dikkatleri üzerine çeken Aung San Suu Kyi'yi eleştirdi.

[old_news_related_template title="Arakan'da acı verici 'Aylan bebek' tablosu daha" desc="Arakan'da devam eden çatışmalardan kaçan bir ailenin bebeği, Naf nehrinde botun batması sonucu hayatını kaybetti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/resimid_3870297.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/arakanda-aci-verici-aylan-bebek-tablosu-daha-1992622/"]

Myanmar neden böyle oldu?

Myanmar askeri cuntayla yönetilirken 1982’de çıkarılan bir yasayla Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık verilmesi için atalarının 1823’den önce bu ülkede yaşadığını ispatlamaları şartı getirildi. Bu nedenle nesillerdir Arakan’da yaşayan Müslümanlara vatandaşlık verilmiyor. 53 milyon nüfuslu ülkede yaşayan 1.1 milyon Müslüman’ın  birçok hakkı kısıtlanmış durumda. 2012’deki şiddet olaylarından sonra 120 bin Arakanlı Bangladeş ve diğer bölge ülkelerine sığındı. Bangladeş’teki Arakanlı göçmen sayısı 400 bin.