Reuters'ın haberine göre; ılımlı Cumhurbaşkanı Ruhani, radikal rakibi İbrahim Reisi'yi geride bırakarak ikinci kez bu makama seçildi.

Ruhani 22.8 milyon oy aldı. Rakibi ise 15.5 milyonda kaldı. Devlet televizyonu, oyların yaklaşık yüzde 57'sini aldığı belirtilen Ruhani'yi kutladı.

2017-05-20t100653z_887305601_rc1f21829900_rtrmadp_3_iran-election56 milyon kayıtlı seçmenden en az 40 milyonu sandık başına gitti. Oylamalar birkaç saat daha uzatılırken uzun kuyruklar oluştu.

68 yaşındaki din adamı Ruhani, 2015'te nükleer anlaşmayı dünya güçleriyle müzakere etmişti. Reisi, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakın bir isim.

İbrahim Reisi İbrahim Reisi


Bu seçimler esasen İran'da 2013'ten bu yana ülkeyi daha ılımlı bir çizgide yöneten Ruhani'nin politikalarının halk tarafından onaylanıp onaylanmadığını gösteren bir referandum olma niteliği taşıyor.

Ruhani'nin geçen mart ayında resmi Instagram hesabından paylaştığı bu fotoğraf ülkede çok tartışılmıştı. Nevruz tatilinde çekilen fotoğrafta Cumhurbaşkanı'nın yanında başı açık kadınların olması eleştirilere neden olmuştu. Ruhani'nin geçen mart ayında resmi Instagram hesabından paylaştığı bu fotoğraf ülkede çok tartışılmıştı. Nevruz tatilinde çekilen fotoğrafta Cumhurbaşkanı'nın yanında başı açık kadınların olması eleştirilere neden olmuştu.


Ruhani 2013 yılındaki seçimlerde oyların yüzde 51'ini kazanarak galip gelmişti. O tarihte ülkede seçime katılım oranı yüzde 73 olarak belirlenmişti.

İbrahim Reisi, bazı sandık usûlsüzlükleri nedeniyle şikâyette bulundu. Reisi, Ruhani destekçilerini sandık kabinlerinde propaganda yapmakla suçladı ve bu yönde yüzlerce vaka olduğunu savundu.

BBC Farsça'dan Kasra Naji seçim sonuçlarını "muhafazakarlardan intikam" olarak nitelendiriyor. Naji'nin yorumları şöyle:

"İranlı muhafazakalar tüm kaynaklarını aracı ederek olabildiğince insanın seçimlere katılmasını sağlamak ve kendi kontrolünde olmayan son güç merkezi, yani yürütmeyi ele geçirmek için büyük çaba gösterdi.
Muhafazakarların bu çabalarını gören Cumhurbaşkanı Ruhani'nin destekçileri de, ülkenin ılımlı bir yola girmesi yönünde sözlerini tutan liderleri için seçimlere büyük katılım gösterdiler.

2017-05-20t100655z_1278335904_rc12910a0e10_rtrmadp_3_iran-electionKatılım öngörülemez şekilde fazlaydı. Başkent Tahran'da 5 milyon kişi oy verdi. Bu, 2013'te kaydedilen rakamın iki katı.
Seçimlere katılım, onları tehdit eden, hapse atan, infaz eden, sürgüne yollayan, işlerinden eden ve kadınlarına ayrımcılık yapan muhafazakarlardan intikamlarıydı.
Ruhani'den şimdi reformlarını genişletmek, radikalizme son vermek, diğer ülkelerle köprü kurmak ve ekonomiyi yeniden yoluna sokmak için büyük çaba sarf etmesi beklenecek.
İran halkı, son yıllarda ve özellikle seçim kampanyasının son haftalarında bireysel ve siyasi özgürlükler için söz veren Ruhani'ye yüksek sesle 'Evet' dedi."